Япония пуска „космическа яхта“ със слънчеви платна

Япония ще пусне „космическа яхта“, задвижвана от слънчеви платна във формата на хвърчила, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от Японската космическа агенция.
Ракета, носеща „Икарос“ – акроним за Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun, ще бъде изстреляна от космическия център „Танегашима“ в Южна Япония на 18 май. „Икарос“ е „космическа яхта“, която получава двигателна сила от натиска на слънчевите частици, отскачащи от платната“, обясни Юичи Цуда, експерт по космически системи в Японската агенция за аерокосмически изследвания. Гъвкавите платна, които са по-тънки от човешки косъм, са оборудвани със слънчеви клетки, генериращи електричество, което създава хибридна технология от електричество и натиск“, каза още Цуда.
„Слънчевите платна са технология, с която можем да осъществяваме космически пътувания, докато имаме слънчева светлина. Достъпът до електричество ще ни позволи да стигнем още по-далеч в Слънчевата система“, твърдят експертите.
“Икарос“, чието разработване е струвало 16 млн. долара, ще бъде първият апарат, който ще използва технологията в далечния Космос. Предишни експерименти са били ограничени до орбити около Земята. От Японската космическа агенция планират да контролират траекторията на „Икарос“, като променят ъгъла, от който слънчевите частици отскачат от сребристите платна.
Името на космическия апарат е алюзия към героя от древногръцката митология Икар, който полетял към слънцето с помощта на крила от пера, залепени с восък. Когато достигнал твърде близо до слънцето обаче, восъкът се разтопил и Икар се удавил в морето. „Икарос” няма да лети към слънцето“, обеща Цуда.
Същата ракета ще изстреля и първия японски сателит към Венера, наречен „Акацуки“. Той ще работи заедно с „Венера експрес“ - сателит, изпратен по-рано от Европейската космическа агенция.

Станете почитател на Класа