Наночастици неутрализират вредния ефект на радиотерапията

Наночастици, покрити с меламин, могат да защитят костния мозък от вредните ефекти на радиотерапията, смятат учени от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” към университета „Йешива“ в Ню Йорк, цитирани от „Сайънс дейли“. Те успешно са изпробвали този метод при лабораторни животни и се надяват, че при хората тези частици също ще се окажат ефикасни.
Радиотерапията се използва за унищожаване на ракови клетки и свиване на тумори. Лъчението обаче уврежда и здравите клетки, затова прилаганата доза е минимална. Меланинът е естествен пигмент, на който дължим цвета на кожата и косата си, и той предпазва кожата ни от слънчевата светлина. Веществото обаче се оказва ефикасно и при защитата срещу радиацията.
В предишни свои изследвания проф. Екатерина Дадачова, която е автор на изследването, и нейните колеги доказаха, че меламинът предпазва от радиацията, като спира образуването на свободни радикали, които увреждат ДНК, и освен това отстранява вече формиралите се свободни радикали.
“Искахме да разработим начин за доставяне на защитния меламин до костния мозък“, заяви проф. Дадачова. „Това е органът, в който се образува кръвта, и стволовите клетки от костния мозък, които произвеждат кръвните клетки, са изключително податливи на вредните ефекти на радиацията“, подчерта още тя. Проф. Дадачова и колегите й „опаковали“ меламин в частици с достатъчно малки размери, за да преминат безпрепятствено през белите дробове, черния дроб и далака. Меламиновите наночастици с кварцово покритие успешно достигнали до костния мозък при лабораторни животни. Учените установили, че терапията намалява вредните ефекти на радиацията, като например намаляването на белите кръвни телца и тромбоцитите.

Станете почитател на Класа