Стартира най-мащабното изследване на вредите от мобилните телефони

Изследователи в Лондон дадоха началото на най-мащабното в света изследване на вредите от използването на мобилни телефони, съобщи Би Би Си.
Проектът ще обхване 250 хиляди потребители в пет европейски страни – Великобритания, Финландия, Дания, Швеция и Холандия, и ще продължи между 20 и 30 г. Учените се надяват изследването да даде категоричен отговор на въпроса за влиянието на мобилните телефони върху нашето здраве.
До момента няма доказателства устройствата да ни влияят зле, но според учените направените досега изследвания може да обхващат твърде кратки периоди, за да установят дългосрочни ефекти, като предизвикването на рак и други заболявания. Едно от най-големите опасения, свързани с достоверността на направените досега изследвания, е, че те се опират основно на данни за продължителността на употребата на устройствата, предоставени от самите участници в проучванията, а според учените това може да влияе на резултатите. Новият проект, наречен „Космос“, ще отчита действителната продължителност на употребата на мобилни телефони, без обаче това да бъде натрапчиво за участниците в изследването. В света в употреба сега са общо 6 млрд. мобилни телефона.

Станете почитател на Класа