Лошите постъпки водят до по-голяма физическа издръжливост

Учените доказаха, че лошите, както и добрите постъпки в отношенията с хората им позволяват после по-лесно да се справят с физическите натоварвания. При това ефектът е по-голям в случай на негативни действия към околните, се казва в статия, публикувана в сп. Social Psychological and Personality Science.
„Хората често гледат другите, които вършат лоши или добри дела, и си мислят, че никога не биха могли да направят подобно нещо, защото нямат физически сили за това. Но изследователите предполагат, че физическата сила е по-скоро ефект, отколкото причина за постъпки, имащи морална окраска“, заявява авторът на изследването Кърт Грей от Харвардския университет.
Грей провежда два вида експерименти. В първия на участниците се дава един долар, който могат да запазят за себе си (морално неутрална постъпка) или да дадат за благотворителност (добра постъпка). След това те трябва да се опитат да удържат максимално дълго с протегната ръка товар от 2, 27 кг. Като цяло тези, които са дали парите за благотворителност, могат да удържат товара средно 10 секунди по-дълго от другите, запазили парите за себе си. Във втория експеримент доброволците е трябвало да удържат определена тежест, докато са писали кратки измислени истории за себе си, където те е трябвало или да помагат на останалите, или да им вредят, или да не правят нищо. Както и при първия експеримент авторите на положителни истории се оказали по-силни физически от другите. Интерес представлява групата на негативно фантазиращите, които се оказали с най-висока физическа издържливост.

Станете почитател на Класа