Мозъкът се затруднява с две дейности едновременно

Екип от учени Еcole Normale Superieure в Париж доказа, че човешкият мозък трудно може да осъществява две дейности едновременно, защото трябва да канализира всяка една от дейностите в две различни части на разсъдъка, съобщава в. “Дейли телеграф”.
Обикновено мозъкът се стреми да извършва по няколко различни дейности едновременно. Колкото и да е трудно да извършва две операции, все пак е възможно, но ако се появи и трета, тогава мозъкът се претоварва и блокира.
За експеримента са изследвани реакциите на доброволци, на които са задавани различни задачи за решаване. Мозъчните реакции са проследявани със специални скенери. Благодарение на магнитния резонанс ясно се вижда, че 32-мата мъже и жени доброволци дават различни показатели, когато мислят за две неща едновременно, но едно е общо: при всички е отчетено напрежение. Скенерът се фокусира на лявото и дясното полукълбо на мозъка, за да изобрази максимумът от ментални фунции. Когато мислят за две неща едновременно, ясно се вижда, че първоначално се натоварва дясното полукълбо, а след това лявото, или обратното в зависимост от индивидуалните качества на изследваните.
Доказано е, че начинът, по който всеки човек действа, зависи от това, коя част от мозъка използва по-активно.

Станете почитател на Класа