"Умно" хапче ще помага на тийнейджърите

Учени твърдят, че са открили мозъчен рецептор, който определя колко хората могат да научават – особено през годините на пубертета. На базата на това откритие е възможно да бъде създадено „умно“ хапче, което да помогне на тийнейджърите да разширят интелекта си, съобщи „Дейли телеграф“. Рецепторът, наречен алфа4-бета-делта, вероятно забавя познавателната способност при тийнейджърите в пубертета.
Вместо родителите да харчат десетки хиляди лири за такси за частни училища, те могат да дадат на децата си определена доза стероиди, които да негативизират ефекта на намаляване на способността за научаване. Мозъчният рецептор се развива в хипоталамуса, който контролира ученето и паметта, когато децата достигнат пубертета. Но учените твърдят, че даването на стероид може да стопира рецептора и да увеличи паметта на тийнейджърите. Изследването е проведено от учени от американския медицински център в Бруклин SUNY и според д-р Шерил Смит – професор по психология и фармакология към центъра, това откритие е огромен пробив. „Възможно е лекарството да помогне за развиване на познавателната способност след пубертета, което може да бъде особено полезно за младежи с проблеми при ученето“, заяви тя.
Според проф. Смит учените и преди са знаели, че хората могат да поемат повече информация, когато са по-млади, но сега това може да се промени за възрастта на пубертета. „Мозъчният рецептор алфа4-бета-делта се появява в пубертета в хипоталамуса – частта от мозъка, която контролира ученето и паметта. Преди пубертета проявата на този рецептор е ниска и познавателните способности са оптимални, твърди професорът.
Но в пубертета увеличаването на този рецептор намалява мозъчната възбудимост и понижава пространственото научаване. Този дефицит може да бъде превъзмогнат чрез стресов стероид, който да намали вредните ефекти от алфа4-бета-делта рецепторите и по-този начин да улесни научаването“, заявява д-р Смит.
Докато подобно хапче бъде създадено, учениците могат да повишат способността си за научаване, ако се подлагат на слаб стрес. „Тези проучвания показват, че съществените мозъчни механизми се променят през пубертета, но че слабият стрес може да бъде фактор, който да преобърне този спад в повишени познавателни способности по време на тийнейджърските години“, твърди д-р Смит.

Станете почитател на Класа