Телескопът WISE засне „посетител“ от дълбокия Космос

Телескопът на НАСА WISE (Widefield Infrared Survey Explorer), който започна сканирането на досега неизследвани части от Космоса на 14 януари, изпрати първите си снимки, сред които и образ на комета от дълбокия Космос, преминаваща през нашата Слънчева система, съобщи „Дейли телеграф“.
Космическият телескоп използва инфрачервената светлина, която не може да бъде наблюдавана с просто око, за да картографира целия участък от небето, видим от неговата орбита на 500 км над Земята.
Сред първите образи, изпратени от WISE, е на дългата 16 млн. км червена следа от комета, наречена Siding Spring, която преминава през нашата Слънчева система. Тази "топка" от лед и прах произхожда от облак от комети, който обгръща Слънчевата система и е наречен облак на Оорт. Кометата обаче по някакъв начин е излязла от орбитата на облака и се е доближила до Слънцето.
През декември кометата мина на 186 млн. км от нашата планета, което е 1,25 пъти по-голямо разстояние от това между Земята и Слънцето. Светещата й червена опашка се дължи на слънчевата светлина. Кометата изхвърля лед и прах при преминаването си през Слънчевата система.
По време на своята мисия телескопът се очаква да открие още много неизвестни досега комети, включително и такива, които могат да се доближат до земната орбита. WISE вече откри един намиращ се близо до нашата планета астероид и една нова комета.

Станете почитател на Класа