Възрастните хора се нуждаят от толкова сън, колкото и 35-годишните

Идеята, че хората се нуждаят от по-малко сън с напредване на възрастта, е мит и може да допринесе за намаляване на способностите на паметта на старите хора, пише „Дейли телеграф“. Професор Шон Дръмънд – психолог в Калифорнийския университет, експерт по въпросите на съня и паметта, твърди, че възрастните хора се нуждаят точно от толкова сън, колкото и по-младите. Но тъй като те по-трудно заспиват, си мислят, че това означава, че нямат такава нужда от сън. Това може да наруши тяхното здраве и мозъчна дейност.
Да спите толкова, колкото, когато сте на 35 години, предотвратява свързания със стареенето когнитивен спад и подобрява общото здравословно състояние, твърди Дръмънд. „Възрастните хора могат само да спечелят, ако спят толкова, колкото, когато са били на 30. Това зависи от човека, но колкото сте спали на 35 години, толкова трябва да спите и на 75.“
Според друго проучване 74-годишните хора са най-доволни от живота. По-малкото отговорности, финансови тревоги и отделянето на повече време за себе си води до задоволство, каквото не може да се изпита в по-младите години. Според проучването от тийнейджърските години до 40-те щастието намалява. Чак на 46 години чувството започва да се увеличава, достигайки своя пик на 74.
Учени от Германия и САЩ регулярно са разпитвали 21 000 мъже и жени, които да определят чрез скала от 1 до 7 през кои периоди от живота си са били по-щастливи. 18-19-годишните тийнейджъри са дали оценка за нивото на удовлетвореност от 5,5, която деградира до 5 за 40-годишните. На 74 години оценката за щастие е била 5,9. Според проучването това може да се дължи на факта, че по-възрастните хора са способни по-добре да оценяват всичко около себе си.

Станете почитател на Класа