Метанова бомба със закъснител може да ускори затоплянето

Климатичните промени могат да излязат извън контрол заради повишаващите се нива на метан в земната атмосфера, предупредиха учени, цитирани от в. „Индипендънт“.
Атмосферните нива на парниковия газ, който е 60 пъти по-силен от въглеродния диоксид, изглежда, са се повишили значително през последните три години, смятат климатолозите. Те отдавна се опасяват, че огромните количества от този газ, „заключени“ в замръзналата тундра в Северната полярна област, могат да бъдат освободени в атмосферата заради разтопяването на заледената почва поради глобалното затопляне. Това според тях може да задейства „метанова бомба със закъснител“, която да предизвика рязко покачване на температурите. Допълнителното топене на арктическите ледове, причинено от засиленото затопляне, ще доведе до освобождаване на още метан. Тази верижна реакция може да доведе до неконтролируеми климатични промени, твърдят още учените.
Метанът (CH4) заключва слънчевата топлина в земната атмосфера дори по-ефикасно от въглеродния диоксид (CO2), върху който са фокусирани климатичните страхове през последните десетилетия. Учените вярват, че той може да доведе до 60 пъти по-голямо затопляне в сравнение с CO2 за период от 20 години, въпреки че метанът от своя страна се разгражда по-бързо. Атмосферните нива на метана започнаха да се повишават през 2007 г., когато горещата вълна на Северния полюс доведе до значително намаляване на морския лед. Новите предварителни резултати обаче предполагат, че нивата на метана са продължили да се увеличават през 2008 и 2009 г. Новите данни се очакваше да бъдат съобщени по време на двудневната конференция на Кралското общество в Лондон тази седмица.
Учените посочват, че след едно десетилетие от близо нулево нарастване на метана средните му нива в атмосферата през 2007 и 2008 г. са се повишили с близо 7 частици на милиард. През първата половина на 2009 г. средните атмосферни нива на CH4 са се повишили с още 7 частици на милиард. Освен това съществува потенциал за допълнително увеличаване на метановите емисии от нестабилните запаси на въглерод в Северната полярна област. Учените предполагат обаче, че този висок растеж на метановите нива може да продължи едва няколко години и след това да те да се върнат към обичайните си нива, но съществуват и основателни опасения от създаването на верижна реакция, при която климатичните промени ще излязат извън контрол.

Станете почитател на Класа