Потвърдиха теорията на Айнщайн, че гравитацията изменя времето

Теорията на относителността на Айнщайн беше потвърдена с 10 000 пъти по-голяма точност в сравнение с предишен експеримент през 1976 г., съобщи „Нейчър“.
„Резултатите от нашите изследвания потвърждават още веднъж, че теорията на Айнщайн описва реалния свят“, където гравитацията изменя потока на времето, съобщиха учените от Калифорнийския университет. Експериментът, извършен с помощта на цезиеви атоми, „затворени в капан“ от студени лазери, продължил едва 0,3 секунди. Разликата в изтичането на времето между цезиев атом, който "пада" с 0,1 милиметър под ефекта на гравитацията, и същия атом в покой е измерена с изключителна прецизност.
Новите резултати могат да намерят приложение при свръхпрецизни часовници за GPS спътниците. Системата GPS може да определи положението с точност до милиметри благодарение на спътници, снабдени с най-добрите атомни часовници. Увеличаване на височината едва с един метър обаче е достатъчно, за да се намали прецизността, защото отдалечаването от центъра на Земята намалява гравитацията.

Станете почитател на Класа