Антиретровирусни препарати спират СПИН до пет години?

Лечението с антиретровирусни медикаменти и прилагането на тестове може да спре разпространението на СПИН в Южна Африка до пет години, твърди топучен, цитиран от Би Би Си.
Д-р Брайън Уилямс смята, че средствата, необходими за снабдяването на близо 6 млн. ХИВ позитивни пациенти в страната, са между 2 и 3 млрд. долара годишно. Само 30% от тях обаче получават животоспасяващите лекарства в момента, посочва той. Според д-р Уилямс ранната диагностика и лечението могат да спрат разпространяването на заболяването. Тези мерки обаче трябва да са допълнителни към усилията за разработване на ваксина срещу СПИН, която според него няма да бъде открита в близко бъдеще.
Д-р Уилямс посочва, че 30 милиона души по света са заразени с ХИВ, като два милиона умират годишно. „Трагедията е, че болестта продължава да се разпространява с нестихваща сила. Единственият успех засега е разработването на тези ефикасни лекарства, които поддържат хората живи и намаляват вирусния товар до 2000 пъти“, подчертава той. Тези лекарства обаче се използват за спасяването на човешки животи, а не за спирането на инфекцията, смята д-р Уилямс и посочва, че е време това да се промени. Той посочва, че ако клиничните проучвания бъдат започнати сега, всички ХИВ позитивни в Южна Африка биха могли да са на антиретровирусно лечение до пет години. По думите му няколко клинични проучвания вече са започнали в САЩ, Канада и Субсахарска Африка и резултатите би трябвало да са готови до една или две години.

Станете почитател на Класа