Разработен в лаборатория минерал може да изсмуче СО2 от атмосферата

Разработен в лаборатория минерал може да изсмуче СО2 от атмосферата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.11.2023
  • Сподели:

Решението – мечта за справяне с въглеродния диоксид в атмосферата е да има начин за извличането на този вреден газ и в съчетание с намаляването на емисиите на парникови газове да можем да забавим или дори да спрем изменението на климата.

 

 

 

Това може и да не звучи като фантастика. Учените са намерили начин за бързо създаване на изкуствен минерал в лаборатория, наречен магнезит. При това процесът е евтин и дава възможности за мащабно производство на изкуствения минерал.

Той може да улавя въглерод, който след това да се съхранява под земята, най-удобно в изчерпани нефтени и газови полета и стари рудници. Намаляването на концентрацията на СО2 в атмосферата може да се постигне, както чрез намаляване на количествата влизащи от дейността на хората в атмосферата, така и чрез увеличаването на освобождавания въглероден диоксид от атмосферата.

Изследването бе представено неотдавна на конференцията „Голдсмид“ в Бостън, от проф. Ян Силвър от университета Трент, Онтарио, Канада. Откритието очертава нов начин за бързо производство на магнезит с ниска цена и при стайна температура, което позволява разширяване на процеса в промишлен мащаб.

 

 

Ако се приложи в мащаб, това може да се превърне в нов начин за отстраняване на СО2 от атмосферата и дългосрочното му „заключване“ и съхраняване в минералния магнезит.

По-долу е разбивката на потенциалната химична реакция, чрез която въглероден диоксид може да бъде хванат в магнезита.

 

СО2+ H2O→H2CO3→ H++ HCO3−

Mg+2+HCO3− →MgCO3+H+

 

Горните уравнения показват, че въглеродният диоксид от атмосферата се инжектира във вода, която след това се дисоциира, за да образува въглеродна киселина. Оттам елементарният магнезий се комбинира с въглеродната киселина, за да образува магнезит (MgCO3).

Понастоящем повечето варианти за улавяне и съхранение на въглерода са трудни за прилагане в мащаб, поради високите разходи и трудностите. С този нов метод обаче скоростта на образуване на магнезит се ускорява от стотици до хиляди години в природата до 72 дни в лаборатория и при ниски температури.

Въз основа на предишни изследвания, магнезитът може да „заключи“ въглероден диоксид от атмосферата с обем около половината от теглото си. Оценките определят сегашните емисии на CO2 на около 40 милиарда тона годишно. Това би означавало да се премахне еквивалентното количество въглероден двуокис годишно само чрез образуване на магнезит, в размер на 80 милиарда тона.

Ясно е, че това не може да бъде единственият начин, който да спре или смекчи изменението на климата.
С усъвършенстването на процеса обаче, магнезитът може да бъде легитимен ресурс за отстраняване  поне на част от СО2 от атмосферата. Изследванията все още са в експериментална фаза и ще трябва непрекъснато да бъдат тествани, преди да могат да се осъществяват в промишлени мащаби. Освен това процесът ще разчита на текущата цена и на финансовите стимули за отстраняване на въглерода от атмосферата.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа