Марсоходът „Опортюнити“ стигна до крайната си цел

Месеци след „смъртта“ на марсохода „Спирит“ неговият оцелял близнак се доближи до ръба на огромен кратер на Червената планета, за да започне нови изследвания, съобщи „Дейли мейл“.
Роувърът изпрати на Земята снимка на крайната за момента цел на неговото пътешествие – кратера Индевър. Апаратът тръгна към кратера през август 2008 г. Разстоянието от старта – кратера Виктория – до крайната точка е около 11 км. Всъщност марсоходът не е пътувал чак толкова бавно. Част от времето „Опортюнити“ прекара и в изследване на кратера Виктория. Освен това той е изминал почти два пъти по-голямо разстояние, тъй като се налагаше да заобикаля различни препятствия и потенциално опасни места.
Диаметърът на Индевър е около 22 км – той е почти 14 пъти по-широк от Виктория. „Опортюнити“ се очаква да стигне до южния край на Индевър до дни. Мястото, до което той ще стигне, се нарича „точката на Спирит“ в чест на марсохода близнак на „Опортюнити“, който заседна в пясъка през април 2009 г. и официално бе обявен за „загинал“ през май тази година.

Станете почитател на Класа