Марко Поло изобщо не е стигал до Китай

Заради пътешествията на Марко Поло до Китай и Далечния изток той е признат за един от големите изследователи в историята, но археолози подозират, че той изобщо не е ходил там, съобщи „Дейли телеграф“.
Според тях е по-вероятно венецианският търговец и приключенец да е слушал за Китай, Япония и Монголската империя от персийски търговци, с които се е срещал на бреговете на Черно море. След това Марко Поло е събрал техните разкази и ги е обогатил с допълнително информация, за да напише един от първите пътеписи „Описанието на света“.
Археолозите посочват неточности и непоследователност в описанието на венецианеца на опитите на Кублай хан да завладее Япония през 1274 и 1281 г. „Той е объркал двете събития, разменил е детайли от първата експедиция с други от втората. В неговия разказ за първото нашествие се споменава как след като флотилията напуска Корея, е ударена от тайфун, преди да стигне до японския бряг. Това обаче се случва през 1281 г.“, обяснява Даниеле Петрела от Университета в Неапол, който оглавява италиански археологически проект в Япония. Описанията на Марко Поло за монголската флотилия изобщо не съвпадат с останките от корабите, които екипът е открил в Япония. Освен това венецианецът използва персийски думи и имена на места, които не съвпадат с тези на китайски и монголски.
Подобни съмнения са изказани още през 1995 г., когато британският учен Франсис Уд публикува своя книга, в която се посочва, че Марко Поло едва ли е стигнал по-далече от Черно море.

Станете почитател на Класа