Злоупотребата със социалните мрежи поражда нарцисизъм

Според учени от Калифорнийския държавен университет прекалената употреба на социалните мрежи при тийнейджърите е свързана с нарцистични тенденции, съобщи "Дейли телеграф". Според ново психологическо изследване младежите, които прекарват твърде много време в социалните мрежи като Facebook, е много по-вероятно да развият нарцистични наклонности и да показват признаци на други поведенчески проблеми.
"Докато никой не може да отрече, че Facebook повиши нивото на социално взаимодействие, то ние чак сега започваме да имаме доказателства за позитивното и негативното влияние на тези мрежи върху младите хора", заяви професорът по психология Лари Розен от Калифорнийския университет. Според него злоупотребата със социалните мрежи прави младежите по-агресивни, предразположени към самомнителност и антисоциално поведение. Учените са установили, че децата преди и в тинейджърска възраст, които използват прекалено много и ежедневно социалните сайтове и технологиите, са по-склонни към безпокойство, депресии и други психологически нарушения.
Прекалената употреба на сайтове като Facebook може да доведе също и до намаляване на успеха в училище. Според изследователите учениците, които влизат в социалните мрежи веднъж на 15 минути по време на учебния период, намаляват оценките си.

Станете почитател на Класа