"Кредитна карта" открива ХИВ за минути

Преносимо устройство, което диагностицира ХИВ за минути, може да се окаже пробив в борбата с ХИВ и СПИН в развиващия се свят, съобщи „Дейли мейл“.
Изобретението, наречено mChip, е с размерите на кредитна карта. Тестове в Руанда, където според данни на Световната здравна организация близо 3% от населението са ХИВ-позитивни, показват, че то работи с изключителна точност. Стотици хора са били тествани с прототипа на устройството в град Кигали през последните четири години. Оказало се, че mChip може да определи с почти 100% наличието на ХИВ и със 76% - на сифилис. Устройството, създадено в САЩ и разработено от учените от Колумбийския университет в Ню Йорк, струва едва 1 долар.
“Нашата идея беше да разработим тестове за диагностика, които да са достъпни по целия свят, а не да ги принуждаваме да ходят в клиники и да чакат с дни своите резултати“, обясни водещият изследовател професор Самюъл Сиа. mChip използва оптични технологии за изследването на течности и работи с минимално количество кръв. То има десет зони за засичане, през които минава кръвта, след което устройството показва положителен или отрицателен резултат за ХИВ/СПИН или сифилис. Цялата процедура отнема около 15 минути. Резултатът се показва чрез различни цветове, подобно на тестовете за бременност, което прави устройството изключително лесно за употреба. В допълнение към mChip може да се използва друго евтино устройство за проверка на резултатите – преносима „лаборатория“. Създателите на mChip са убедени, че то може да се използва не само за диагностика на ХИВ, но и за заболявания като малария, хепатит В и С, херпес, гонорея и хламидия.
Проф. Сиа е представил устройството на конкурс за технологии миналата седмица във Вашингтон. Общо 14 млн. долара ще бъдат предоставени за подобни проекти от Американската агенция за международно развитие (USAID), фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ и други спонсори. Преносимата лаборатория на Сиа е сред 18-те номинирани за наградата, която ще бъде обявена в края на годината.

Станете почитател на Класа