Молекули в потта идентифицират заподозрени

Нова технология, която работи с пръстови отпечатъци, ще дава на полицията важна информация за заподозрените – дали са имали контакт с експлозиви, взимали ли са наркотици, както и дори какво са яли и кога са били на определено място, съобщи „Дейли мейл“.
Технологията, разработена от учени от британския университет Шефилд Халам, използва лазер, за да идентифицира молекулите в потта, от която се образуват пръстовите отпечатъци. Въпреки че полицията едва ли ще може да се възползва от подобна технология в близките три години, учените вече са създали успешен метод за изследване на веществата, с които е имал контакт заподозреният. Методът е успешен, дори и ако пръстовите отпечатъци са размазани или непълни.
„Всичко, което се отделя с потта, може да бъде засечено в пръстовите отпечатъци. Профилът на един вегетарианец например ще е много по-различен от този на човек, който яде месо. Можем да разберем дали човекът е пушач, пасивен пушач или изобщо не пуши“, обясни д-р Симона Франчезе от центъра за биомедицински изследвания към университета. Изследването е финансирано с 80 000 паунда от министерството на вътрешните работи на Великобритания.

Станете почитател на Класа