Пантеонът в Рим е строен като гигантски слънчев часовник?

Пантеонът в Рим е една от най-добре запазените сгради от римския свят – 2000-годишно завещание от силната и богата империя. Около необикновения дизайн на храма, построен от император Адриан, обаче винаги е витаела мистерия. Сега експертите представят нова интригуваща теория, пише „Дейли телеграф“. Според нея храмът е действал като огромен слънчев часовник, в който лъч светлина е осветявал огромния му вход точно в момента, когато императорът е влизал в сградата.
В купола на Пантеона, построен по нареждане на Адриан и завършен през 128 г., има 9-метров кръгъл отвор, който е единственият източник на светлина във вътрешността на сградата. Историкът Джулио Мали от Политехническия университет в Милано и Робърт Хана от Университета в Отаго, Нова Зеландия, са открили, че точно по пладне в деня на пролетното равноденствие лъч светлина огрява внушителния вход на Пантеона. Точните изчисления, направени при позиционирането и изграждането на Пантеона, гарантират, че размерът и формата на лъча перфектно съвпадат с полусферичната каменна арка над входа. Подобен ефект се наблюдава и на 21 април – деня на основаването на Рим. Тогава точно по обяд лъч светлина огрява металната решетка над входа и осветява пространството между колонадите на входа.
Тези драматични сцени вероятно са били възприемани от римляните като издигане на императора по-близо до боговете – космологично утвърждаване на неговата божествена власт. Всъщност той е бил „канен“ от слънцето да влезе в Пантеона, посветен на най-важните божества в римския свят. Освен това римляните са вярвали, че връзката между императора и боговете е била най-близка по време на равноденствията.

Станете почитател на Класа