Тази вечер наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Тази вечер ще наблюдаваме първото за тази година пълно лунно затъмнение, съобщи в. “Гардиън”. Луната ще изгрее малко преди залеза на Слънцето. Затъмнението започва като частично, когато Луната влезе в полусянката на Земята. Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка. Луната не изчезва изцяло, а става червеникаво-кафява, а слънчевите лъчи се разсейват в земната атмосфера и част от тях я осветяват.
Затъмнението ще се наблюдава в цяла Европа (с изключение на Скандинавския полуостров), Азия (без северозападните й райони), Африка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Антарктида, Индийския океан и югоизточните части на Атлантическия океан.
Началото на пълното лунно затъмнение е в 22 ч и 22 мин, максималната му фаза - в 23 ч и 12 мин, а краят - в 0 ч и 2 мин на 16 юни. Продължителността на явлението ще е 1 час и 40 минути.
Астрономите смятат, че това събитие е рядък феномен, защото Луната ще премине през точния център на земната сянка. Предишното подобно затъмнение бе на 16 юли 2000 г., следващото ще е на 27 юли 2018 г.

Станете почитател на Класа