Витамин D намалява риска от рак, диабет и инфаркт

Витамин D не само предпазва от рахит, но е възможно да защитава човека от рак, диабет и инфаркт, съобщи „Тагесшпигел“. Учените все още обаче спорят какво количество витамин D е необходимо на организма. Най-известното заболяване, причинено от недостиг на витамин D, е рахитът, който е бил разпространен по време на индустриализацията, особено сред децата, израснали в скрити от слънцето тъмни градски площадки.
Но вероятно витамин D представлява нещо повече от елемент, който укрепва костите. Хората, живеещи в южните ширини, които получават достатъчно слънце по време на цялата година, а заедно с това и витамин D, умират по-рядко от сърдечносъдови заболявания, диабет и някои форми на рак – например на гърдата и на червата. При тях по-рядко се срещат заболявания на нервната система като множествена склероза. Възможно е това да се дължи на „слънчевия витамин“.
Към това може да се добави, че почти всички човешки органи са снабдени с молекулярни „пристани“ за витамин D. В клетките субстанцията работи като превключвател, който управлява повече от 1000 гени. Възможно е снабдяването на организма със слънчевия хормон по този начин да го предпазва от болестите, пише изданието. Според изследвания при ниско ниво на витамин D в кръвта рискът от възникване на рак на гърдата, простатата и червата нараства с 30-50%.
Въпреки това не всички специалисти са съгласни. Например американският Национален институт за рака през юни 2010 г. констатира, че редица изследвания наистина потвърждават връзката между витамин D и намаляването на риска от тумори. Но резултатите от изследвания на рака на червата са противоречиви, а при злокачествените образувания в областта на млечната жлеза, простатата и задстомашната жлеза са „неясни“.

Станете почитател на Класа