Великобритания може да въведе ин витро с трима родители

Великобритания обмисля дали да одобри ин витро технология, която ще позволява да се създават бебета от трима биологични родители с цел да се предотвратят някои нелечими вродени заболявания, съобщи Ройтерс.
Здравният министър Андрю Лансли е поискал от Службата за човешко оплождане и ембриология (HFEA) да даде своята оценка за ин витро оплождането с трима родители, след като британски учени обявиха, че са усвоили този метод с помощта на технологията за клониране. HFEA трябва да оцени ефективността и безопасността на този метод, който е забранен от британското законодателство. Технологията, разработена от учени от Университета на Нюкасъл, разменя ДНК между две оплодени човешки яйцеклетки. Той включва интервенция в процеса по оплождане, която цели да се премахне дефектната митохондриална ДНК, която може да доведе до различни заболявания, включително фатални проблеми със сърцето, чернодробна недостатъчност, мозъчни разстройства, слепота и мускулна слабост.
Учените са използвали вариант на технологията, която позволи клонирането на овцата Доли през 1996 г. Няколко дни след оплождането на яйцеклетката, ядрената ДНК се отстранява от ембриона и се имплантира в донорска яйцеклетка, от която също е било премахнато ядрото. Полученият ембрион унаследява гени от двамата си родители, както и митохондриална ДНК от втората „майка“, дарила здравата яйцеклетка. При хората около 37 гена се намират в митохондриите, а останалите повече от 20 000 известни гени са в клетъчното ядро. Митохондриите са „батериите“ на клетките и се наследяват само от майката. Около едно от всеки 6500 деца се ражда със сериозни заболявания, причинени от увредена митохондриална ДНК.

Станете почитател на Класа