Ведрите и усмихнати хора живеят по-дълго

Учени от университета в Илинойс доказаха, че ведрите и усмихнати хора са по-здрави и се радват на по-дълъг живот, съобщи в. "Дейли телеграф". В проучването са участвали десетки хиляди доброволци, а резултатите се базират на 160 независими едно от друго проучвания.
Обяснението е съвсем просто - положителното настроение намалява стресовите хормони и повишава имунната защита, а хората, които са постоянно намръщени, песимистични и нетърпеливи, са заплашени от често боледуване. Хората, които се гневят лесно, умират много по-млади от тези, които често се усмихват. Това потвърждава за пореден път тезата, че начинът, по който възприемаме света, влияе директно върху нашето здраве. Поради тази причина психолозите смятат, че е парадоксално, че съвременният човек се старае да води природосъобразен живот, да не пуши, да консумира определени храни, но пропуска най-важното – психическото равновесие.
Някои от изследванията са провеждани много дълго като например това с около 5000 студенти, наблюдавани повече от 40 години. Резултатите са неоспорими - песимистите умирали по-рано. Според друго изследване, в което са наблюдавани 180 католически монахини, живели в началото на миналия век, става ясно, че онези, които са писали положителни биографии, са дълголетници и обратното мрачните починали рано.
Според друго изследване щастието започва на 50 години, защото едва тогава човек си дава сметка, че повечето страхове са напразни и по-този начин изчезва стресът.
Изследване на британски психолози пък показва, че парите, които определено карат светът да се върти, не са източник на щастие и не успяват да създадат положителна нагласа.

Станете почитател на Класа