Дори една цигара може да предизвика рак

Американски учени доказаха, че дори първите дърпания от цигарата могат да причинят генетичен проблем, водещ до рак, съобщи АФП. Ефектът е толкова бърз, че може да се сравни само с инжектиране на дадена субстанция директно в кръвта.
В експеримента участваха 12 доброволци пушачи. Екипът установи, че полицикличните ароматни хидрокарбонати, които се съдържат в тютюневия дим, образуват вредна субстанция, която "може да причини мутации, водещи до рак". Доброволците са достигнали максимални нива на веществото за време, което удиви дори изследователите - само 15 до 30 минути след като спрат да пушат.
Обект на изследванията бе проследяване на влиянието на цигарения дим върху човешки фибробласти и клетките в съединителната тъкан. При експеримента учените атакуваха група клетки с втечнен цигарен дим. При атаката хромозомите, които носят ДНК, се отблъснали в двата края на молекулата. Подобна реакция е показание за мутирането на ДНК.
Това е първото изследване, проведено върху хора, целящо да покаже как тютюнът причинява увреждания на ДНК. Експериментът е уникален, защото изследва ефекта на вдишването на дим без намесата на други фактори, като замърсяване от околната среда, лоша диета или заболявания на доброволците.
Учените предупреждават онези, които не са палили цигара, да не експериментират, защото при наличие на определени фактори може да се окаже фатално за тях. Разбира се, ефектът е индивидуален за всеки.
Около 3000 души стават жертва на рака на белите дробове всеки ден. 90% от тези смъртни случаи се дължат на пушенето. Всяка минута в света се продават приблизително 10 млн. цигари. Един на всеки пети тийнейджър започва да пуши преди 13-годишна възраст.

Станете почитател на Класа