Протеин в костите може да лекува диабет

Протеин, освобождаван от костите, играе важна роля при регулирането на нивото на захар в кръвта и може да допринесе за лечението на диабет, показва изследване на американски учени, публикувано в сп. „Сел“. Според учените съществува сериозна връзка между остеопорозата и диабета. Широко разпространено лекарство срещу заболяването на костите може да увеличи риска от най-често срещания вид диабет.
По време на нормалния растеж старата кост се разрушава, за да може да бъде заменена от нова тъкан – процес, известен като резорбция. Учените установили, че резорбцията, която се блокира от някои лекарства срещу остеопороза, е необходима за поддържането на нормалното ниво на кръвна захар. Процесът стимулира освобождаването на инсулин в кръвта, който от своя страна подобрява използването на глюкозата от клетките.
По-рано същият екип от учени показа, че хормонът остеокалцин, освобождаван от костите, активира производството на инсулин. И двата механизма са нарушени при хора с диабет втори тип, който е най-широко разпространен. С новото изследване те установили, че остеокалцинът не може да действа, ако резорбцията е блокирана. При разграждането на костта неактивният остеокалцин се активира от увеличаването на киселинността.
“Това изследване ще има важни последици за хората, страдащи от диабет и остеопороза – то показва, че остеокалцинът участва в задействането на диабета, както и че този протеин може да се превърне в лечение за диабет втори тип“, твърди д-р Джерард Карсенти от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа