Moon Lake с три прожекции

Първият игрален пълнометражен филм на театралния режисьор Иван Станев ще бъде представен в три премиерни прожекции по време на тазгодишната Киномания, на 27, 29 и 30 ноември. Познат на българската публика като театрален авангардист Иван Станев вече има два видеоарт проекта - „Вилата на мистериите” и „Луксор Лас Вегас”. Благодарение на подкрепата от „Делта ентъртейнмънт“, в лицето на Донка Ангелова, Иван Станев предприема заснемането на филма Moon Lake през лятото на 2007 година в района на Камен бряг, Тюленово и Шабла с голям екип от художници, философи, класически и съвременни музиканти и млади изпълнители, избрани на специален кастинг.
Около древната митологична двойка – Орфей и Евридика, и тяхното лутане из един отиващ си свят е положена и основната идея на филма. Още през 2003 година Иван Станев заснема разбилия се край Варна танкер с името Moon Lake. Той проследява разрязването на кораба, първоначално от няколко души, а впоследствие само от един човек – оксижениста Иван Иванов. Част от този филмов материал присъства и в настоящия филм - Moon Lake, а Иван Иванов е един от участниците.
За повече от 40 дни по време на снимките е постигнато едно особено общо живеене на екипа, нещо средно между елитно килийно училище и артистична комуна, потърсила убежище в пещерите на Яйлата. В началото на 2008 година филмът окончателно е завършен, а цялата постпродукция е осъществена в Берлин. Освен режисьор Иван Станев е и сценарист на Moon Lake, създател на идейното тяло зад филмовия материал. Зад камерата е българският оператор Стефан Иванов – работил за много чуждестранни продукции като „Версенженториск” и „ Марион Бридж” ( най-добър игрален филм на фестивала в Торонто през 2002), както и познатите филми – „Приятелите на Емилия” и „ Любовното лято на един льохман” на Людмил Тодоров. Създател на музиката е Себастиан Майснер – добре познат в Европа мултимедиен артист – работещ, компилирайки форми на видеоарта, фотографията и музиката.

Станете почитател на Класа