Хиляди фенове почитат Елвис

32 години от смъртта на Краля на рока Елвис Пресли се навършиха вчера. Въпреки че отдавна не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят, а популярността му е сравнима с тази на икони като Майкъл Джексън, „Бийтълс“ и Мадона.
Всеки август фенове от целия свят се събират в имението му „Грейсленд“ в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Годишно в „Грейсленд“ пристигат най-малко 600 000 посетители.
През 1991 г. имението „Грейсленд“ е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си. Те стават част и от изпълнената със събития седмица, която предхожда деня на смъртта на Краля (16 август 1977 г.).
Целият Мемфис е изпълнен с музиката на Елвис - концерти, шоу програми, както и конкурси за негови двойници. Кулминацията е бдението със свещи пред входа на имението „Грейсленд“ – мястото, където той е живял до последния си миг.
Честванията не отминават и родния му град Тупело, Мисисипи. След смъртта на Елвис група негови фенове създават движение, което си поставя за цел да убеди властите да обявят рождения му ден - 8 януари, за национален празник. Въпреки че идеята не се реализира, и двата дни - 8 януари и 16 август, са признати за официални празници, допълва БГНЕС.
Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребявал постоянно, за да издържи на напрежението на славата. Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че Краля все още е жив и всяка година се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а дори и отвъд Атлантическия океан.

Станете почитател на Класа