Култов театър отвори врати в Хавана

„Амадео Ролдан“, една от най-красивите театрални сгради в Латинска Америка, отново е отворена за публиката. Великолепният театър, гордост на Хавана, бе в продължителен ремонт. Въпреки трудностите, които преживява Куба, правителството успя да осигури средства за довършване на дългоочакваната реконструкция. И „Амадео Ролдан“ отвори врати.
Тази сцена е легендарна заради участието на култови музиканти от целия свят. Според Мадлен Масес, директорка на театъра, тепърва културното средище ще си връща миналата слава.
За 80 години през тази сцена са минали първите сили на кубинската музика. Тук прочутият Национален симфоничен оркестър на Куба е изнасял в продължение на десетилетия знаменитите си концерти. Елена Бурке, Бола де Ниеве, Омара Портуондо са музицирали в театъра. Почти всички знаменити класически музиканти на Латинска Америка са се срещали с кубинската публика точно в „Амадео Ролдан“. На сцената на този уникален като акустика театър са провеждани младежки конкурси и камерни концерти. Като архитектура театърът е уникален, а като музикално средище – едно от най-престижните в света.
Театърът носи името на световноизвестния композитор, цигулар и диригент Амадео Ролдан (1900 – 1939). Той е смятан за основоположник на афрокубинския стил в класическата музика. Ролдан е роден в Париж от баща испанец и майка кубинска мулатка. Произходът му определя до голям степен и основните линии в неговото творчество. И като автор, и като диригент на Националния симфоничен оркестър Амадео Ролдан оставя трайна диря в изкуството.

Станете почитател на Класа