Сладолед с коприва и гъби измества традиционните вкусове

Последната мода в Италия е небесносиният сладолед с “виагра”, съобщиха медиите на Апенините. Вкусотията се ползва с особен интерес сред мъжката половина на човечеството. Други чудновати сладоледени смесици, модерни на Ботуша, пък примамват чревоугодниците с предлаганите вкусове на сирене горгондзола, гъби манатарки, ябълкова торта, коприва, ориз, цветя (от роза и портокалов цвят до лъвски зъб). На мода излезе и топлият сладолед – топки, оваляни в галета, които се панират.
Едни от най-предпочитаните сладоледи сред италианците са класическите - с вкус на шоколад, лешник, ягода и лимон. Но редом с тях на пазара настъпват ледените удоволствия със странни аромати.
Всяка година италианецът консумира по 13 кг сладолед. Това означава, че на Апенините се изяждат 340 000 тона сладолед на стойност 3 милиарда евро. В Италия има 33 400 сладоледаджийници.
Сладоледът се превръща в хит не само за летните месеци. С глобалното затопляне светът започва да консумира огромни количества от ледения десерт.

Редове от историята

Най-ранните сведения за сладоледа се отнасят за времето на император Нерон, който заповядал да му носят планински лед и да го смесват с плодове. Китайският император Танг пък имал свой метод за приготвяне на смес от лед и мляко.
През XIII в. сладоледът се появил в Европа благодарение на великия италиански пътешественик Марко Поло. Опитвайки азиатското чудо, европейците се влюбили в него и започнали да обогатяват рецептите със собствените си фантазии.
Готвачът на английския крал Карл I съставил специална сладоледена рецепта за кралския двор. Според легендите кралят или купил на висока цена мълчанието на готвача, или го заплашил със смърт, ако издаде тайната рецепта. През 1649 г. Карл I бил обезглавен, а готвачът получил така дългоочакваната свобода на словото и скоро цяла Европа започнала да се лакоми за изискания кралски десерт. В Париж и други европейски градове бързо започнали да „никнат" сладоледени къщи. И все пак той оставал лакомство само за богатите. Някои рецепти се появили във френската кулинарна книга „Изкуството да се прави сладолед" от 1700 г. А пък жителите на френското градче Пломбиер изведнъж се събудили знаменити. Именно тук за първи път в света започнали да произвеждат промишлено сладолед. И най-вкусният, според истинските гастрономи, е именно сладоледът, който днес носи името на френския град.
Известно е, че Томас Джеферсън имал своя собствена рецепта за ванилов сладолед, а Джордж Вашингтон веднъж заплатил огромната за онова време сума от двеста долара за оригинална сладоледена рецепта. На бала по повод избирането на Джеймс Медисън за президент на САЩ на гостите сервирали сладолед, което се смятало за признак на шик и изисканост.

Може да бъде дори диетичен продукт


Шествието на сладоледа по целия свят без всякакви уговорки може да се нарече триумфално. Кулинарите разработват много видове сладолед, като всяка година в него се добавя нещо ново.
Вече се предлагат сладоледи, наситени с кислород или без захароза, в някои видове се добавя суроватка, получавана при производството на сирене и извара. Тези сладоледи са по-малко калорични и значително по-богати на витамините С, А, Е и В и на биологически активни ферменти, които са много полезни за здравето.
Сладоледът може да бъде дори диетичен продукт. Това се дължи на факта, че мазнините и въглехидратите, съдържащи се в него, лесно се усвояват от организма. В съвременната профилактика на стомашно-чревните заболявания свое заслужено място има и сладоледът, изготвен на базата на йогурт. Той влияе благотворно на чревната микрофлора. В замразен вид той може много дълго - до 3 месеца - да съхранява своите полезни свойства, тъй като през това време бактериите „спят" поради ниските температури.

Всекиму – според нуждите

Всички видове сладолед може да се разделят на четири групи, всяка от които е полезна по своему. Въглехидратните сортове, такива като пломбиера и плодовите сладоледи, са полезни за хората с умствена работа, за студенти и ученици в период на интензивно натоварване. И ако пломбиерът също може да ви помогне да качите някой и друг килограм, докато се опитвате да форсирате своите мозъчни способности, то плодовият сладолед в това отношение е доста по-безопасен.
Хората, които се придържат към вегетарианска диета, няма защо да се страхуват от ледената сладост. За да повишат качествата на сладоледа, производителите все по-често добавят в него растителни, а не животински мазнини.

За какво помага


Сладоледът повишава имунитета, както писал в своите трактати Хипократ.
В кулинарна книга от 1908 г. може да се прочете, че „ползата от добрия сладолед за здравето не може да бъде поставена под въпрос. При много заболявания пациентите ядат сладолед, а докторите им казват, че е добре за тяхното по-бързо оздравяване. Това твърдение ни връща във времето на италианските сладоледи от XVIII в., когато на болните с висока температура задължително давали сладолед. Но по това време той представлявал охладена вода с подсладен плодов сок.
Той понижава кръвното налягане, укрепва костната тъкан, усилва мозъчната дейност, намалява болките по време на критичните дни и дори понижава риска от рак на храносмилателната система. Ако ви мъчат чести кръвотечения от носа, яжте повече сладолед, тъй като той свива кръвоносните съдове. Този продукт се цени най-вече като средство за закаляване на носоглътката. Приятните във всяко отношение закаляващи процедури трябва да се започват само в горещо време. Главното е да не се преяжда и да не се пълни устата със сладолед, за да не се получи ангина, преди да се стигне до закаляващия ефект.
С негова помощ може доста бързо да се спре следоперативно кръвотечение. Той помага и при стомашни и коремни кръвоизливи.
Сладоледът влияе още положително на увеличението в организма на хормона на щастието серотонин. Той подобрява паметта, повишава настроението и помага на човек да се справи със стреса.


Станете почитател на Класа