Показват бг икони в Шато Венсен в Париж

Неда Попова, специален пратеник в Париж

С уникална церемония пред 2000 души в замъка „Венсен“ в Париж на 12 май вечерта бе открита изложбата „Съкровищата на българските икони“, която ще продължи до края на септември. Събитието е под патронажа на президентите на България и Франция Георги Първанов и Никола Саркози и е по повод 130-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави.
„Страната, която даде живот на делото на светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, избра Франция, за да покаже богатствата на своята култура. Това е съзнателен избор, обособен от културните ценности, които българи и французи припознават като свои“, написа в приветственото си слово българският министър на културата проф. Стефан Данаилов. Ортодоксален хор „Св. Иван Рилски“ изнесе концерт в църквата „Мадлена“ в центъра на френската столица.
Главен комисар на експозицията в Шато Венсен е доц. Борис Данаилов, директор на НХГ. Сценографи на изложбата са известният френски архитект Жерар Грибе и режисьорът Стефан Верите. Автори на каталога са проф. Аксиния Джурова, Георги Геров, главен уредник в НХГ, и доц. Борис Данаилов.
Уникалната експозиция от български икони е широко рекламирана във френската столица. Пана с размери 3 на 6 м са поставени в големите станции на парижкото метро. Постери на автобусния транспорт също са посветени на събитието.
 Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, който е начело на официалната делегация на Министерството на културата за откриването на изложбата, се срещна с г-жа Шантал Стиглиани, артистичен директор на известната френска Асоциация за култура „Филмуз”. По време на разговора бе обсъден проектът на асоциацията за организиране на Ден на България в Париж на 13 март 2010 г. Проявата ще бъде в прочутата зала „Гаво” с 1 100 места и прилежащата към нея зала „Ростропович”, които ще бъдат предоставени безвъзмездно за българските творци – както млади, така и утвърдени музиканти, изпълнители, актьори, художници, филмови дейци, уточни госпожа Стиглиани. Зала „Гаво” е стратегическо културно средище на Париж. Настоящият френски президент Никола Саркози избра точно тази зала , за да отпразнува своята победа.
„Идеята за Ден на България в Париж е още една възможност да покажем зад граница богатството на българската култура”, заяви по време на срещата зам.-министър Иван Токаджиев.



Бокова има шанс за ЮНЕСКО

Българският посланик в Париж г-жа Ирина Бокова има реални шансове през октомври да бъде избрана за генерален секретар на ЮНЕСКО. До това заключение стигнаха журналисти и шефове на медии, които са на посещение във френската столица по покана на посолството ни в Париж и Министерството на културата. В понеделник представителите на медиите имаха среща с шефа на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, чийто мандат вече изтича, и с неговата заместничка г-жа Франсоаз Ривиер. След като обсъдиха бъдещето на организацията по опазване на културното наследство, журналистите и представителите на различни звена на ЮНЕСКО се убедиха, че г-жа Бокова може да е първата жена, която да оглави международната организация. На 15 октомври тя ще се състезава за поста с още 4-ма номинирани кандидати.

Станете почитател на Класа