×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Прочут румънски пианист ще дирижира Софийската филхармония

Известният  румънски пианист Хориа Михаил ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония на 6 март от 19.00 часа в зала „България". Като отличен разказвач чрез музика той споделя: Понякога привлечени от вниманието ни към съвременната реалност и претоварени от шума на съвременния живот стигаме до момента, когато вече не можем да чуем призива на сърцето си. Програмата, която ще изпълни включва произведения на Георги Минчев по случай 75 годишен юбилей, Роберт Шуман, Едвард Григ.

ХОРИА МИХАИЛ прави своя дебют в родния си град Брашов на 10 години с ре мажорния концерт на Хайдн. От тогава е концертирал повече от 200 пъти с най-големите румънски симфонични оркестри - Филхармония „Джордже Енеску" в Букурещ и Оркестъра на Националното радио. След обучението си в Брашов и в Музикалната академия в Букурещ следва в Университета в Илиноис и през 1995 завършва с магистърска степен, а през 1999 получава диплома и от Бостънския университет, където учи при Антони ди Бонавентура. Завършил е и колежа за математика и физика „Андрей Шагуна" в Брашов. Печели първите награди на всички конкурси, на които се е явявал и получава пълни стипендии в институциите, в които е учил.
Концертирал е с рецитали и в камерен ансамбъл в 18 страни на 4 континента, свирил е с прочути музиканти като Роман Тотенберг, Лори Уолфиш, Робърт Мерифийлд, Петер Зазовски, Андрес Диац и Натаниел Розен. Има радио и телевизионни записи в Румъния, Белгия, Великобритания, Дания, Унгария, Съединените щати, „Гласът на Америка". От 2002 е солист на Филхармоничния оркестър на Брашов и член на известното Румънско клавирно трио, заедно с цигуларя Александру Томеску и челиста Разван Сума, което концертира с успех в Румъния и чужбина. С триото пианистът предприема три национални турнета със заглавие „Music ON", а с Александру Томеску – три турнета „Stradivarius", в резултат на което издава 3 CD с триото с творби на Бетовен, Моцарт, Шуман и Менделсон и 3 CD с Томеску, озаглавени Encore, Virtuoso и Romantic.
След 2009 е бил многократно солист на Националния радиооркестър под диригентството на Кристиан Бадеа, Герд Шалер, Тибериу Соаре и др., имал е гастроли из Румъния, в Рим и на Световното изложение в Шангхай (2010), рецитали в Букурещ и Виена, посветени на годишнината на Шопен, Радио Румъния издава негов диск с Шопеновия клавирен концерт във фа минор, с Оркестъра на националното радио под диригентството на Кристиан Бадеа. През следващите години предприема турне с рецитали под надслов „Пътуващото пиано: По следите на Франц Лист", участва във фестивалите „Варненско лято", „Music Film Festival" в Букурещ, „Джордже Енеску", „Nuits Pianistiques" в Кишинев. Разширява и кръга на творческите си проекти в камерното музициране, заедно с водещи фигури на румънското изпълнителско изкуство - Duel of Swords Project - Stradivarius versus Guarneri с цигуларите Ливиу Прунару и Габриел Кроитору, Three Divas Project с певиците Руксандра Донозе, Теодора Георгиу и Леонтина Вадува в Яш, Клуж и Тимишоара, The Golden Flute с флейтиста Богдан Штефанеску, George Enescu's violin at villages с Габриел Кроитору.
През сезон 2011-2012 е гастролирал в Берлин, Прага, Мюнхен и други градове в Германия, Дания и Молдова, а наскоро и в Буенос Айрес и Ушуайя в Аржентина. Заедно с Габриел Кроитору и Разван Сума са изпълнили Тройния концерт на Бетовен с Оркестъра на Румънското национално радио под диригентстовото на Кристиан Мандял на тържественото честване на 85 годишнината на Румънското радио.

Диригента СТАНИСЛАВ УШЕВ е роден в град Плевен. През 1985 г. завършва оперно и симфонично дирижиране в Санкт Петербургската Консерватория «Н. А. Римски-Корсаков» при професор Марис Янсонс. През периода 1985 – 1993 г. работи като диригент в Държавна филхармония - Плевен. От 1996 г. е директор на Държавна филхармония – Шумен, а от 2000 до 2010 е главен диригент и на Оперно-филхармонично дружество – Варна.
Гастролира самостоятелно и с различни оркестри в Русия, Испания, Румъния, Гърция, Корея, Япония и Италия, Турция.
Реализирал е многобройни записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Честита 75 годишнина !

ГЕОРГИ МИНЧЕВ е сред най-ярките, водещи творчески фигури на своето поколение, с международен авторитет и признание. Той завършва класа по композиция на проф. Марин Големинов в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", след което специализира в Москва при Родион Шчедрин и паралелно известно време при Арам Хачатурян. През 1972 като стипендиант на ЮНЕСКО учи в САЩ, Англия и Франция, известно време работи и с Оливие Месиен в Париж.
Носител е на най-високи национални и множество международни награди. Неговият Концерт за пиано и оркестър е селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ през 1979 и е на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж през 1981 г. През 1989 е удостоен с Европейската награда „Лоренцо Великолепни" на Международната Академия „Медичи" във Флоренция и му е присъдено званието „Почетен Сенатор на Академията".
Участвал е в жури на международните конкурси в Лондон - „Нека пеят народите", Терни (Италия) - Международен конкурс по композиция, Флоренция - „Premio Vittorio Gui", Анкона (Италия) - "Premio Ancona", Берлин - Международен конкурс по композиция, Атина - "Olympia" ,Международен конкурс по композиция, Москва - Международен конкурс „Сергей Прокофиев". Бил е главен музикален редактор и Директор на дирекция „Музика" на Българското национално радио, заместник-председател и главен секретар на Съюза на българските композитори, генерален директор на "Балкантон". Член е на SUISA - Швейцария.
Представително за съвременната българска композиторска школа, творчеството на Георги Минчев респектира с оригиналността и мащаба на своите замисли, с образната и жанрова широта и свободното манипулиране с модерни композиторски техники. Той е автор на балета "Фаренхайт 451" (по Рей Бредбъри), ораторията "Старобългарски хроники", Концертна музика за оркестър, Симфоничен пролог, "Динамични пространства", Три поеми за мецосопран и симфоничен оркестър, концерти за пиано, виолончело, духови инструменти, камерни и вокални творби, музика към редица известни български филми. Негови произведения са изпълнявани във Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия , Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания и Финландия.

Програма:
Георги Минчев – "Контрасти" /75-годишен юбилей/
Роберт Шуман – Концерт за пиано и оркестър ла минор оп.54
Едвард Григ – Сюита "Пер Гинт"
Диригент: СТАНИСЛАВ УШЕВ
Солист: ХОРИА МИХАИЛ, пиано Румъния

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS- http://ticketplus.bg/search.php?venue=Bulgaria%20Hall

Станете почитател на Класа