Оперната прима Ина Кънчева издаде уникална книга за деца

Пожелай си надежда и я покани в "Детска стая"
Казват, че най-красивите желания се сбъдват само, когато бъдат отправени с любов.
Затова Фондация "Културни перспективи" избра един наистина необикновен проект, вдъхновен с много любов и надежда. Най-вълшебната "Детска стая" се появява на бял свят като част от поредицата "Музика в книга" на фондацията, създадена от известната българска оперна певица - Ина Кънчева. Само няколко месеца след официалната премиера на "Приказка за вълшебната флейта", вдъхновена от "Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт, с авторския текст на Юлия Спиридонова - Юлка и приказните илюстрации на Пенко Гелев, Ина Кънчева и екипът й поднасят нов подарък на ценителите на класическата музика.
Проектът "Детска стая" от гениалния руски композитор Модест Мусоргски съдържа книга с музикален диск и серия лимитирани играчки. В артистичния екип, освен вдъхновителя и двигател Ина Кънчева, се включват Марио Ангелов - пиано, Михаил Заимов - диктор, завладяващите илюстрации този път са създадени от художника Юлиян Табаков, а дизайнер на изданието е Свобода Цекова. Преводът от руски език е на Иван Тотоманов. Благородната мисия на проекта е да подкрепи Фондация "Искам Бебе", като приходите от всяка книга и играчка ще бъдат дарени за целите й - за да се родят повече деца в България.
От 23 януари вече можете да откриете "Детска стая" в отбрани столични галерии и книжарниците Сиела, Гринуич, Приятели и Хеликон.
Екипът на "Културни перспективи" споделя своите намерения в началото на изданието на "Детска стая":
"Създадохме този проект, за да изразим радостта си от децата! Децата, които са вече сред нас и тези, които призоваваме в най-съкровените си молитви да дойдат в нашия свят!
Интерпретацията на този художествено-музикален етюд е израз на благодарност, че ние, възрастните, имаме безмерното щастие да се оглеждаме всеки миг в очите на децата. Каним всички да надникнат в един малък свят, а именно детската стая, където домакини са въображението и фантазията, и където добрината винаги тържествува!"

 

Историята
През пролетта на 1868 г. руският композитор Модест Мусоргски, вдъхновен от общуването си с децата на своя близък приятел - музикалния критик Владимир Василиевич Стасов, започва работа върху нов проект. Акцентът е необятният и невидим на пръв поглед вътрешен свят на малките деца, които възприемат света на възрастните и заобикалящата ги среда по свой неповторим начин. След като завършва първата песен от цикъла "Детска стая", "С бавачката" ("С няней"), Мусоргски я посвещава на великия учител по "музикална истина" Александър Сергеевич Даргомижски. Няколко години по-късно Мусоргски добавя към цикъла още четири песни - "Марш в ъгъла" ("В углу"), "Бръмбарът" ("Жук"), "С куклата" ("С куклой") и "Молитва преди сън" ("На сон грядущий"). Последните две пиеси, "Котаракът Матрос" ("Кот Матрос") и "Дий, дий, конче" ("На палочке"), Модест Мусоргски създава чак през 1872 година. Съчинява и още две - "Сън на дете" ("Сон ребенка") и "Кавга на две деца" ("Ссора двух детей"). Тях авторът изпълнява пред приятелите си, но не записва и те не са включени във финалния вариант на цикъла. Първото издание на цикъла, богато илюстрован от известния художник Иля Репин, се появява в далечната 1873-а. Горд от резултата, издателят В. Бесел изпраща копие и на Ференц Лист заедно с други съчинения от млади руски композитори. Шест от седемте пиеси в цикъла имат посвещения. "Марш в ъгъла" е посветена на Виктор Александрович Гартман, приятел на композитора, художник и архитект. Неговата посмъртна изложба вдъхновява Мусоргски за създаването на една от най-добрите му творби - цикъла "Картини от една изложба". "Бръмбарът" е подарък за Владимир Василиевич Стасов - идеен вдъхновител и кръстник на композиторския кръг "Могъщата петорка". В началото на пиесата "С куклата" композиторът пише: "Посвещава се на Танюшка и Гога Мусоргски" (негови племенници, деца на по-големия му брат Филарет). "Молитва преди сън" е посветена на Саша Кюи, а последната пиеса "Дий, дий, конче" - на Дмитрий Василиевич, брат на Стасов, и на неговата съпруга. Единствено "Котаракът Матрос" остава без посвещение.
В книгата "Детска стая" музика, текст и илюстрации се събират, за да очертаят онова най-съкровено за всяко дете пространство и да го възпеят...
Фондация "Културни перспективи" изразява огромната си благодарност към всички свои приятели, артисти и съмишленици за силната подкрепа.

Станете почитател на Класа