Пролетен тътен

ЯМАТО – барабанистите от Япония ще разтресат София за четвърти път!
В рамките на световното си турне 2011-12 “Gamushara - The Beat of Courage” невероятните японски барабанисти Ямато ще представят новата си програма на 1 март в зала 1 на НДК в София.
Групата Ямато е основана през 1993 г. от Маса Огава в Нара, “земята на Ямато”, за която казват, че е люлката на японската култура. Днес те живеят в селището Ясука, окръг Нара, и пътуват по целия свят със своите традиционни японски барабани “Уадайко”.

Те влагат душата си в тези необикновени инструменти, чийто саунд навсякъде разтърсва чувствата на публиката. Техните изпълнения са просмукани от идеята, че барабанният ритъм, както и сърдечният, е същинският пулс на живота. Откакто са сформирани преди 14 години, Ямато са свирили пред повече от 1 милион души, в над 1500 концерта в 12 различни страни в Азия, Европа и Южна Америка – при това ентусиазмът на публиката се усилва с всяка изминала година. Те пътуват с няколко десетки различни големи и малки барабани (в т.ч. един “одайко”, направен от огромно дърво преди повече от 400 години), като демонстрират разнообразието и инстинктивната притегателна сила на тези инструменти в препълнени концертни зали пред хилядна публика.

НАРА – раждането на японската култура

Будизмът е влиза в древна Япония като подарък от корейския крал на Пекче (Paekche) за управляващия император Кинмей (Kinmei). Освен въвеждането на китайската азбука , която също достига до Япония посредством Корея, новото учение се разпространява из страната с изграждането на първия храм по време на управлението на императрица Суико (Suiko). Следвайки падението на съюза между Източна Корея и Япония и веднага след великата реформа Тайка (Taika) от 645 г., дворът на Ямато е реструктуриран с бюрократичен и административен апарат, заимстван от китайския управленски модел.



Златната ера на будисткото изкуство започва с големи обществени инвестиции. С такова наследство Нара, в сравнение с класическата японска архитектура на следващата имперска столица Киото, днес е в състояние да представи на своите посетители уникалната визия на една ера, оформена от промяната, когато будизмът е все още нов и неговите експресивни форми се все още в началния етап на развитие. В Нара мистицизмът и реализмът се сливат по хармоничен и оригиналин начин. Фантастични творения са смесени с прецизната мощ на наблюдението и силно развитото чувство за форма.



Най-древният запазен храм в Япония – Horyu-ji (Храмът на върховния закон) с неговата монументална главна зала (Kondo), най-голямата дървена сграда в света, е доказателство за жизнеността, отминалото величие и богатство на древния град. Японската естетика е едновременно философия и начин на живот. Изкуството е присъща част на ежедневието в много по-голяма степен, отколкото в западната култура. В Япония изкуството е себеизраз на общността, а връзката с традицията има основна роля. С цел възраждане на една стара музикална традиця в нова, свежа интерпретация, група млади музиканти идват заедно в Нара през 1993 г. и наричат себе си Ямато – барабанистите от Япония.

НОВАТА ПРОГРАМА НА ЯМАТО:
GAMUSHARA
THE BEAT OF COURAGE!

В променящия се и крехък свят, в който живеем, японските барабанисти Ямато призовават да потърсим и набележим целта си и да я следваме достойно. Техният отговор е “Gamushara – Тhe Beat of Courage”. Думите на артистичния директор и създател на Ямато – Маса Огава – дават подробно обяснение за идеята, която стои зад името на спектакъла:

Gamushara означава целеустременост – това е състоянието, в което преследваш една цел без да мислиш какво ще последва. Първо нека попитаме: Копнееш ли по някоя мечта? Имаш ли виждане за бъдещето? Веднъж като я откриеш, не мисли постоянно, просто тръгни в тази посока. Защото тук става въпрос за екстатичен ентусиазъм. Вълнува ли се някой, че те мислят за глупак или пък те обвиняват, че си завладян от капризите на младостта!

Започни да тичаш напред!

Някой някога беше казал….. “Няма път пред мен, само отзад следи!” Не се страхувай! Продължавай да тичаш, преследвай Gamushara! В дълъг и тъмен тунел ли сме или пък в гъста мъгла. Какво трябва да направим, за да се измъкнем от тази ситуация? И какво има отвъд? Светът около нас илюстрира чудесно японската поговорка:”Всичко е тъмно една крачка напред!” Мислех си за това, докато се скитах из улиците на нашето селище – какво се изисква от нас – в този момент, в който е невъзможно да предскажем какво ще последва утре? Ще издържим ли или ще се предадем? Или пък ще полудеем? Трябва да осъзнаем, че живеем във време, в което е нужно да активираме петте си сетива: слух, зрение, допир, вкус и обоняние. С цялата мъдрост и знание ние трябва да посветим всичките си усилия, за да създадем нов път.

Какво ни е нужно? Енергия!

Ние трябва да съберем мощния ритъм на сърцата си и да го проектираме в бъдещето. Нека да извикаме трескаво като новородено, което заявява на света за своето съществуване. Нека се втурнем в бъдещето, като споделим този миг заедно – ние сме живи сега – независимо от възраст и заобикаляща среда. Хората са заедно в кръг и са съсредоточили поглед в барабана. Равномерното сърцебиене – чиста енергия бързо изпълва въздуха. Днес аз също удрям барабана и вярвам, че тази енергия ще ни помогне да открием път към бъдещето. Ключът да си целеустремен, да си “Gamushara”. Нека да усетим мощния удар заедно. И бъдещето сигурно ще ни се открие по-ясно.




Станете почитател на Класа