Палавите образи на музиката

Помним в образи, музиката притежава плетинетелни изображения. Колкото повече са натрупаните в съзнанието ни отпечатъци на паметта, толкова по-сложен става изборът в настоящето. Запленяващи  черно-бели фотографии на джаз величия ще представи галерия Credo Bonum в продължение на цял месец в чест на гениалната джаз музика и приноса на афроамериканците към световната култура. Тук могат да се видят фасциниращи портрети на повечето изтъкнати музиканти в джаза от ХХ-ти век - Ела Фицджералд, Рей Чарлз, Луис Армстронг, Арета Франклин, Майлс Дейвис и др. Техните имена са синоним не само на богатото наследство на общността, но и неотменна част от движението за граждански права в Америка. Фотографиите в експозицията са смесица от официални студийни портрети и непринудени динамични образи, като този на Луис Армстронг с характерната му усмивка. Снимките, правени в периода от 1938г. до 2008 г. пресъздават епизоди от личните истории и трудно постигнатите победи на тези влиятелни афроамериканци, допринесли за оформянето на живота на своята нация през последните 150 години.





 
От почти век насам месецът на афроамериканската история се чества през февруари в Америка и Канада като признание за приноса на диаспората към развитието на местната история и култура. Негов инициатор е афроамериканският историк и журналист Картър Удсън, който през 1926 символично свързва историята на своята общност с рождените дати на президента Линкълн и на един от най-емблематичните й представители – бившия роб, активен реформатор и писател Фредерик Дъглас, обявявайки втората седмица на февруари за седмица на афроамериканската история. Постепенно честванията се удължават, а днес този празник има и своето универсално значение като символ на расовата и етническата толерантност. И не само. Афроамериканскaта култура е неразривно свързана с движението за граждански права, ползвайки доста успешно за тази кауза едно от най-мощните си средства – джаза, музиката, която пали еднакво и бели, и черни.

 

Изложбата Black & White & Jazz, организирана във връзка с месеца на афроамериканската история по инициатива на фондация Credo Bonum в партньорство с посолството на САЩ в България и Gulliver Photos – представители на Getty Images, предлага необичайна перспектива към американската история през творчеството на най-знаменитите легенди в джаз музиката. Експозицията включва серия биографични портрети на Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Чарли Паркър, Дизи Гилеспи, Майлс Дейвис, Били Холидей, Ела Фицджералд, Сара Вон, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Нина Симон, Сами Дейвис Джуниър, Куинси Джоунс и Арета Франклин. Музиката, мечтите, надеждите и страстите им се редуват във визия, звук и текст, в които присъстват и ретро чарът от златните години на джаза, и социалното вълнение в една дълго пренебрегвана и онеправдана общност.



Селекцията от архивите на Getty Images излага за първи път пред българската публика някои знаменити кадри, като например Първата дама на песента Ела Фицджералд в хотелска стая в Лондон или зад кулисите на филмова продукция. Както и Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб.
 
Освен всичко това в изложбата присъства особено интересен сегмент от историята на джаза и по-специално неговото проникване в България чрез гостуванията на различни музиканти тук. Те са документирани през годините от един запален фен – българския фотограф и художник Зафер Галибов. Уникалната серия е част от неговия личен архив.

Така, освен че ни приобщава към общия призив за повече свобода, взаимна търпимост и повече воля в отстояването на справедливите граждански каузи, Black & White & Jazz предлага чудесна сбита ретроспекция на джаза от последното столетие заедно с някои от нашите съприкосновения с него.



Станете почитател на Класа