Изложба POLIGRAFA

Деница Атанасова-Гергова и Хосе Алой, арт директор и съсобственик на ателие „Полиграфа” представиха най-новата експозиция на Галерията за модерно изкуство.

„Щастлива съм да ви посрещна отново в Галерията след изключително успешната изложба на Хуан Миро”, сподели Деница Атанасова-Гергова на пресконференцията.

„Творчеството на великия каталунски модернист бе високо оценено и намери многобройна публика в София. Над 10 000 души посетиха експозицията на Миро. Надяваме се, че изложбата, която откриваме днес ще бъде приета със същото внимание, тъй като представя творби на петима световнопризнати артисти, някои от които досега не са показвани у нас.”

Експозицията обединява имената на Христо Явашев – Кристо, Антъни Тапиес, Доналд Сълтън, Ерик Фишл и Георги Пусенков - изключително успешни съвременни художници от различни националности и с разнопосочни идейно-пластически търсения.

Със съдействието на Алфа Банк, генерален спонсор на сезона и Софарма, творческите достижения на петимата световноизвестни артисти с литографско ателие „Полиграфа” се показват за първи път пред българска публика.

Историята на ателие „Полиграфа” датира от 1961 г. Повече от половин век студиото специализира в издаването на оригинални графични произведения на майсторите модернисти и на съвременни художници от Европа, Азия и Америка. Сред артистите, работили с ателието, са имена като Хуан Мирό, Франсис Бейкън, Кристо, Ед Руша, Алекс Катц, Джордж Кондо, Робърт Лонго, Доналд Сълтън и много други.

„Полиграфа” традиционно присъства на най-престижните арт изложения и панаири по света като Art Basel, Art Basel Miami Beach и ARCO в Мадрид, откъдето съвсем наскоро до колкото знам се завърна и нашият гост.

Важно място в селекцията заемат творбите на Христо Явашев-Кристо, които  документират някои от най-мащабните и амбициозни проекти на Кристо и неговата съпруга Жан-Клод. Артистът работи с ателие „Полиграфа” повече от 30 години и издава много произведения, повечето от които доста трудни за реализация поради колажите и опаковъчната техника на артиста.

В Галерията може да видите както някои по-ранни малоформатни опаковани обекти като  „Опакованият телефон“, така и графики и фотографии,  представящи грандиозните проекти: „Опакованият монумент на Виторио Емануеле“, „Опакованият Фонтан“, „Завесата над долината“, „Бягащата ограда“ и разбира се „Портите“ за Сентръл парк, Ню Йорк. Особено ценни в селекцията са ръчно подписаните литографии с колаж от оригиналните материи, които Кристо използва за проектите си.

Антъни Тапиес е сред най-изтъкнатите и популярни каталунски автори на XXв. Представител на абстрактния експресионизъм, Тапиес се занимава със живопис, графика, скулптура и теория на изкуството.

Иновативните идеи на Тапиес са повлияли редица творци от цял свят, а произведенията му са притежание на много международни колекции и световни музеи за съвременно изкуство.

Съвсем наскоро светът се раздели с този голям артист, но изкуството му добива все по-висока стойност и инвестиционен интерес.

Горди сме, че Галерията за модерно изкуство за първи път показва творби на Тапиес в България. Тук може да видите две ръчно подписани цветни литографии, озаглавени Clau 4 и Clau 8. Те са създадени през 1973 в тираж от 75. Водещ в тях е силният интуитивен подход към абстрактната форма и композиция, въздействието на чистия, интензивен тон. Особено внимание заслужава и третата литография от 1975 година – „Почит към Хуан Пратс”. Творбата е пряко свързана с познанството на художника с известния барселонски галерист.   

В 40 годишната си съвместна работа с Полиграфа, Тапиес експериментира с доста трудни техники на печат, използвайки материали като отпадъци, хартии и различни тъкани.

Верен на своето влечение към абстрактната форма и силния цветови контраст, американският художник Доналд Сълтън участва за втори път в изложба на Галерията.

Двата цветни офорта, носещи лаконичните заглавия червен и зелен тромпет, са създадени през март 2008 в малък тираж от 50 отпечатъка. Подобно на повечето си творби с цветя, плодове и различни обекти, и тук въздействието им  идва от необичайно големите мащаби на съставните елементи в композицията.

Другият американски съвременен художник в изложбата е Ерик Фишл. Макар на чуждестранната публика да е познат повече с живописта и скулптурите си, със съдействието на ателие „Полиграфа” можем да се запознаем с неговите експресивни литографии, посветени на темата за коридата и бикоборството. Всяка от литографиите е издадена само в пет екземпляра, които са извън серията, което ги прави изключително ценни. Това са най-автентичните отпечатъци.

През последните десет години произведения на Ерик Фишл са излагани в някои от най-престижните американски галерии и музеи като Уитни, МоМА, Ню Йорк, Метрополитън и др.

Георги Пусенков е нов и непознат за българската публика автор, който живее и работи в Русия. Той е един от най-ярките съвременни художници, работещи с естетиката на компютърните изображения и медийни образи. Неговите портрети и композиции се движат изцяло в естетиката на поп арта, с подчертано  влияние на автори като Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн.

В средата на 90-те години Пусенков представи своя оригинална интерпретация на Мона Лиза. Загадъчният образ на Мона Лиза присъства и тук под формата на лого, възпроизведено като литография със съвременна пиктографска технология. Отново виждаме интерпретация на Мерилин Монро, една от вечните икони на поп арта.

Днес Пусенков живее между Кьолн и Москва, а творбите му участват в редица изложби в Лондон, Париж, Дюселдорф, Торонто, Санкт Петербург и други.            

Станете почитател на Класа