Безгрижните гласове на пролетта

Ансъмбъл Saltarello с концерт с Английска музика от епохата на Ренесанса

Миглена Павлова - сопран
Ана Иванова - цигулка
Катя Вълева - виола
Емил Михов - виола да гамба
Анна Каралашева - виола да гамба

С участието на:
Ивайло Донков - тенор
Кристофър Холман - бас
Янко Маринов - бас, вирджинал

Английска музика от епохата на Ренесанса в изпълнение на ансамбъл за старинна музика Saltarello ще прозвучи в Католическ​а катедрала "Св. Йосиф", в София. Програмата представя произведения от Уилям Бърд, Томас Талис, Джон Доулънд и др. За всички почитатели на старинната музика входът е свободен.

Българският ансамбъл за старинна музика "Saltarello" е създаден през 2000-та година. Неговата художествена мисия е да изпълнява западноевропейска средновековна, ренесансова и барокова музика и да популяризира тази рядко свирена у нас музика. Инструменталистите свирят на точни копия на оригинални старинни инструменти.Състои се от четирима музиканти (Ана Иванова – цигулка, Катя Вълева – виола, Емил Михов – виола да гамба, Ана Каралашева – виола да гамба) и сопрана Миглена Павлова.



В музиката на Ренесанса се разпространяват философските идеи на неоплатонизма (Фичино) и пантеизма (Патриции, Бруно и др.) Художествената култура на Ренесанса – това е личностното начало с основа на науката. Съществени изменения настъпват и в музикалната култура. Тя сега се представя с някой нови влиятелни творчески школи и непосредствено свързаните с тях водещи композитори : Франческо Ландини (XIV век) Гийом Дюфаи и Иоханесс Окегем (XV) Жоскен Депре (XVI) и др. Необичайно сложното майсторство на полифониците, тяхната виртуозна техника се оживява от яркото изкуство на битовите танци и изисканите светски жанрове. Все повече в произведенията се проявява лирико-драматизма.  

На прага между Средновековие и Ренесанс в Англия се развива нов стил на композиране, който повлиява музиката на континента Европа до такава степен, че в поемата си „Le champion des dames” (1440г.) Martin Le Franc използва израза „contenance angloise” („английски маниер”), за да опише музиката на най-известните тогава бургундски композитори Giles Binchois и Guillaume Dufey.

След Реформацията в първата половина на XVI век църковната музика в Англия се променя значително. В днешно време тази музика е известна като English coonsort music. За нейното изпълнение се използват всякакви инструменти и гласове, но най-типични са ансамблите от виола да гамба.
 

 

Станете почитател на Класа