Бик на покрива

Графика и градско изкуство. 30 артисти от младата Испания с експозиция в София, представени в изложбената зала на ИКИ "Сервантес" София. Представените автори, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, работят в различни сфери: графити, живопис, стенни рисунки и илюстрации. Изложбата може да бъде видяна в Институт Сервантес до 16 март.

Вдъхновението от визуалното смешение между жанрове и тенденции представените в експозицията творби впечатляват с разнообразието на своите внушения е търсения.




Изкуството им се е породило в алтернативна среда, често на ръба на закона и в отговор на социални проблеми. Творбите им са част от градската култура, а градът е тяхното вдъхновение и работно ателие. Днес художествените им произведения са прескочили от урбанистичните пространства в световните галерии за съвременно изкуство. Целта на тази изложба е да пренесе онова, което се случва по стените на испанските градове, в други части на света, в контекста на глобалното движение, наречено „градско изкуство”.

Художествените произведения са прескочили от стената на хартиения лист и на други носители за всекидневна употреба като тениските, обложките на дискове, дъските за скейтборд и др., като по този начин са изменили предназначението си: от чисто естетическо то вече е и функционално. 

Артистите, представени в изложбата, са Рорро Берхано, Хавиер Кайеха, Алекс Кастанеда, Eltono, Фернандо Елвира, Eme, Freak La Notte, Нурия Мора, Серхио Мора, Даниел Муньос (SAN), Nano4814, El Niño de las Pinturas, Окуда Сан Мигел, Карлос Орта, Има Пико, Силвия Прада, Пепа Прието, Алмудена Родригес, J.J. Rosado, Гонсало Руеда, Рубен Санчес, Savage Girl, Seleka, Марта Серна, Sixeart, SpY, Емилио Субира, Suso33, Антон Унай, Zosen.


Станете почитател на Класа