Тайните на дракона

Happy Dragon Year! се нарича новата експозиция на Галерия 1908 през целия месец февруари по повод настъпването на Китайската нова година, под знака на Черния Воден дракон, Галерия 1908 ни разкрива тайните на Дракона чрез предмети и вещи, наситени с автентична източноазиатска атмосфера. Основните качества, които Драконът внушава са оптимизъм, ентусиазъм и умението да се борави с образи и знания виртуозно, ето защо майсторството и приложното изкуство са под закрилата на енергията на Дракона. 



1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024 - Символът на всички тези години е Драконът. Според Китайската астрология Дкраконът е могъщ символ, магично огнено животно, своеволно, но много необикновено.  Той повелява силата, успеха и гордостта, не търпи унижение и несправедливост, цени деликатността и изяществото.
 
Стилът на живот, който изисква характера на Дракона се отразява и във вещите с издължени и финни линии с витиевати орнаменти и много злато, червено и черен лак. Най-дълбокият символ на китайската култура Драконът напомня, че дома и света се нуждаят от едно и също - хората да се отнасят с внимание едни към други, да изразяват талантите и вдъхновението си и да ги забелязват и у другите наоколо и човек винаги да помни, че не бива да си играе със съдбата през годината на Дракона. Дървото и металът се съчетават успешно в декорациите, а лакът е водния елемент. Фенерите и лампите от оризова хартия са основен декоративен елемент.



Галерия 1908 представя колекция от съвременни дизйнерски и класически китайски мебели и интериорни аксесоари от последните две династии Чинг и Минг. Те пристигат от Пекин, град, който от 15 век до началото на 20 век, е бил столица на споменатите династии. При цялото разнообразие в Китай именно в столицата е съсредоточена изработката на мебели-уникати с изключителна красота и качество на дървото силно популярни сред най - знаменитите архитекти, интериорни дизайнери и колекционери по цял свят. Галерията има за цел да покаже оригиналната  атмосферата на древните китайски традиции в създаването не само на мебели, а и на произведения на изкуството, предназначени да носят естетическа и духовна наслада.

Изработени от богата гама дърво като бряст, топола, кипарис, праскова, камфор, орех, розово и жълто дърво, мебелите поразяват с уникалната си технология на сглобяване и неповторим дизайн. Семплата и изчистена линия, характерна за династия Минг, както и богатата дърворезба на династията Чинг, еднакво пленяват и познавачите и ценителите на екстравагантния и екзотичен стил в интериора. Съчетали в себе си неповторимото умение на китайските майстори и мъдростта и величието на хилядолетната им цивилизация, класическите китайски мебели са се превърнали в неразделна част от световния интериорен дизайн.

Ръчно изработените мебели, обогатени със символите и енергията на Фенг Шуи, представляват ярък акцент в интериора. Най-известните световни дизайнери ги съчетават както с ултра модерни мебели, така и с класически, като по този начин внасят еклектично и космополитно world звучене на интериорите.

Петър ПЛАМЕНОВ


 

Станете почитател на Класа