История в образи

В Централната сграда на БАН се откри преди дни фотоизложба „Българското църковно-историческо наследство в Беломорието” с автор доц. д-р Георги Митринов от Секцията за история на българския език при Института за български език, БАН. За първи път се показва снимков материал от църковни храмове в района между долните течения на реките Струма и Марица в Сярско, Драмско, Ксантийско, Гюмюрджинско, Дедеагачко, Софлийско и Димотишко. Посочените исторически факти свидетелстват за някогашното българско присъствие в тези райони и духовния живот на българското насление по тези земи.



 
По стечение на обстоятелствата обаче, както е известно, културно-историческото ни наследство в Беломорието до днес не е изследвано цялостно, поради което нашето общество знае много малко от фактите. Настоящото теренно проучване на Георги Митринов се осъществява по проект от Секцията за история на българския език при ИБЕ и обхваща близо 200 някогашни български села с християнско население. В изложбата се показват над 100 фотографии със самоунищожени, някои от тях със запазени основи, недействащи днес бивши български църковни храмове. Има и такива, възстановени, но със сменена идентичност.
 
Описани са данните за някогашните български селища с християнско население в Беломорието и са дадени сведения за техните църкви.Целта на изложбата е не само популяризирането на това неизследвано досега в пълнота българско културно-историческо наследство, а и да насочим вниманието на институциите ни, предвид опасността в скоро време то съвсем да изчезне.
 
Проектът в цялост предвижда още актуализиран списък на някогашните български селища с християнско население в Беломорието, свидетелства за параклисите, както и проучване на епиграфски паметници от тези храмове и архивни документи, свързани с тяхната история.  
 

Станете почитател на Класа