Обратен речник

Институтът за български език „Проф. Л. Андрейчин” вчера представи в Националната библиотека  първата си готова книга за 2012 година Обратен речник на българския език. В авторския колектив присъстват имената на Владко Мурдаров, Татяна Александрова, Маргарита Димитрова, Руска Станчева, Катя Чаралозова, Милен Томов, Николай Паскалев, Атанаска Атанасова. Книгата е издадена от издателство Изток-Запад и е с внушителния обем от 488 страници.

Какво представлява обратният речник – в него думите са подредени по последна буква. Изданието съдържа около 65 000 думи, като основната част от речниковия състав регистрира езика към края на първото десетилетие на днешния ХХІ век. Съобразен е със словника на новия правописен речник, който се подготвя в момента, с последно издадените речници на новите думи, с материали от печата, художествената литература, популярни интернет сайтове. Ако го сравним с Обратния речник на съвременния български език от 1975 г. личат съществени различия в обхвата, заради промяната в лексикалния състав през последните десетилетия.

Предназначението на Речника е да подпомогне всякакви проучвания върху съвременното българско словообразуване. Както наблюдения върху отделни словообразувателни типове, особено активни днес, така и обобщения върху цялата съвременна българска словообразувателна система. Той може да послужи и при решаване на редица практически въпроси на словообразуването, които възникват във връзка с навлизането и налагането на нови думи в българския език, процес, широко застъпен в днешно време. От друга страна, би могъл да се използва отчасти и като римен речник на българския език, тъй като са означени ударенията на всички думи.

Речникът е изработен в Секцията за съвременен български език към Института за българския език при БАН.

Станете почитател на Класа