McBeth набързо

"Изписвам го McBeth, като “МакДоналдс”. Това ти подсказва какъв ще бъде жанрът. Като в бързото хранене, бързия секс и бързата реализация в България чрез бързи грабежи - ще бъде постановка в духа на времето. И в духа на съвременния евтин вкус", признава в интервю Сефан Москов за своята редакция на безсмъртния шедьовър на великия Елизабетински драматург "Макбет". 
Сценография е дело на  Владо Шишков, а костюми Свила Величкова с музиката на  Антони Дончев. Сред имената на актьорите са Малин Кръстев и Станка Калчева, Герасим Георгиев – Геро Лилия Гелева, Вежен Велчовски, Ярослава Павлова и Красимир Недев.



Режисьорът, който по-рано тази година спечели "Аскеер" за най-добър спектакъл за постановката си на "Сирано дьо Бержерак" в НТ, ще представи оригиналната си интерпретация към една от най-великите трагични творби. 51-годишният Москов става известен с телевизионното си шоу "Улицата" (1993-96 г.), отличено със "Златна роза на критиката" в Монтрьо през 1996 г. Поставя "Хубавото лошо време" по "Буря" на Шекспир в Драматичен театър Пловдив (2009 г.), "Сирано дьо Бержерак" в Народен театър "Иван Вазов" (2010 г.), "Възгледите на един пън" в "Сълза и смях" (2010 г.).Преди години в град Бремен в Германия той постави колаж между "Макбет" и "Крал Юбю" от Алфред Жари и го нарече "Макбю". "Крал Юбю", според Москов е пародия именно на "Макбет". Москов е поставял и спектакли и по други пиеси на Шекспир - "Ромео и Жулиета", "Сън в лятна нощ", "Хубавото лошо време" (по "Бурята"), смесвал е текстове на Чехов и Шекспир. Отличен е с наградата "Златен век" през 2010 г.



В тази бърза и смилаема версия на  Макбет за първи път ще се представят и Герасим Георгиев, досега играл в Сатиричния театър, и Лилия Гелева, абсолвентка от класа на проф. Атанас Атанасов, които тъкмо през този сезон се присъединяват към актьорската трупа на театъра.

Bъpxoвнoтo пoстижeниe на Шeкспиpoвoтo изкуствo са нeгoвитe пeт велики тpагeдии, написани пpeз пъpвитe гoдини на XVll вeк. Тe oтбeлязват eтапитe на твopчeския път на автopа и oбxващат част oт апoгeя му, а "Макбет" гo пoказва вeчe на въpxа на нeгoвoтo изкуствo. От всичкитe тpагидии на Шeкспиp тя e най-мъчитeлната и най-малкo дoказва, чe стpаданията имат свoeтo нeoбxoдимo мястo в свят, напpавляван oт мopалнo началo. Нo гeният на Шeкспиp, кактo и в цялoтo си твopчeствo, ни дава впeчатлeниe за самия живoт, пoeтизиpан, пo-бoгат, пo-pазкoшeн, с пo-възвишeни въpxoвe и пo-стpашни бeздни, oткoлкoтo пoзнавамe във всeкиднeвиeтo."С трагедията "Макбет" Шекспир се връща към политическите теми на младините си и към една фабула, която в главните си линии представлява повторение на "Ричард ІІІ", първият му несъмнен успех като начеващ драматург."  признава големия български шекспировед проф. Марко Минков.


Станете почитател на Класа