Златният звук

Петър ПЛАМЕНОВ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ако дядо Вазов преди малко повече от сто години се опитва, чрез силата на своето слово, да измие срама и да покаже, че и ние нещо сме дали на света като народ и история, то днес колкото и колебливи да са материалните ни постижения, то в областта на духа България има с какво да се гордее. Не рядко повод за тази гордост са онези скромни първенци на националния дух, които завоюват правото да влезнат в пантеона на световното културно наследство единствено чрез силата на своето дарование и своя принос в областта на изкуството.

Безспорно сред множеството имена особено място заема великолепната плеада оперни певци, които са една от най-големите изненади за Европейските сцени ече повече от столетие- още от забележителните Люба Велич, Христина Морфова, през великите и вече легендарни Борис Христов, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова Синтова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Никола Николов, през средното поколение на Калуди Калудов, Стефка Минева, Стефка Евстатиева, Иван Консулов, та до най-новите новите зведи: Веселина Кацарова, Дарина Такова, Александрина Пендачанска, Цветелена Василева, Красимира Стоянова, Мариана Пенчева, Орлин Анастасов, Иван Момиров, Юлиан Константинов и мн. др.
 
Ето защо 
в навечерието на 24 май, денят на Българската култура, празникът на най-съществения културен принос на Българския дух, в Дома на Киното ще се проведе седмицата на българските гласове по световните сцени. Организатори са групата “BON TON” и журналистът Найо Тицин, който от няколко години осъществява забележително документално кино посветено на света на класическата музика.
 
В подължение на 7 дни от 18 до 24 май 2011 година всяка вечер от 19.00 часа ще бъдат прожектирани оперни спектакли записани по световните сцени с участието на любими, настоящи български оперни звезди. Инициативата идва от Владимир Трифонов, програмен координатор на „Дом на Киното”. “Седмицата на българските гласове по световните сцени” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е включен в културния календар на София за 2011 г.

Всички прожекции са с вход свободен. 

Българското оперно чудо след големия бум от втората половина на ХХ-ти век, отново през последните десетилетия се налага трайно по всички най-значими световни сцени. Чрез този кино-оперен фестивал за първи път се дава възможност на широката българска публика да стане съпричастна със световните успехи на българските гласове. Именно Българското оперно чудо беше обявено за Българското Културно събитие на ХХ век, в класацията на БНТ преди 2 години.


Програмата на фестивала по дни включва:



18 май: La Clemenza di Tito / Mozart - 1791
“Милосърдието на Тит” от Моцарт с участието на Веселина Кацарова /мецосопран/ в ролята на Сесто – запис от Залцбург, Австрия през 2003 г. Диригент Николаус Харнонкур.



 
19 май: Tancredi / Rossini – 1813  
“Танкреди” от Росини - с участието на Дарина Такова /сопран/ в ролята на Аменаида – запис от Театро дел Маджо музикале Флоренция, Италия през 2005 г. Диригент Рикардо Фица.



 
20 май: Roberto Devereux / Donizetti – 1837
“Роберто Деверьо” от Доницети - с участието на Алeксандрина Пендачанска /сопран/ в ролята на кралица Елизабет I – запис от Театро Сан Карло, Неапол през 1998 г. Диригент Алън Гунгал.


 
 
21 май: Simon Boccanegra / Verdi – 1857
Симон Боканегра от Верди с участието на Юлиан Константинов /бас/ в ролята на Джакопо Фиеско - запис от Театро дел Маджо музикале Флоренция, Италия през 2002 г. Диригент Клаудио Абадо.
 



 
22 май: I Vespri Siciliani / Verdi - 1855
Сицилиански вечерни от Верди с участието на Орлин Анастасов /бас/ в ролята на Джовани Да Прочида и Владимир Стоянов /баритон/ в ролята на Херцог Ги дьо Монфор – запис от Театро Верди в Бозето през 2003 г. Диригент Стефано Рендзани.
  



 
23 май: Il Trovatore / Verdi - 1853
Трубадур от Верди с участието на Мариана Пенчева /мецосопран/ в ролята на Азучена – запис от Театро Комунале Болоня през 2005 г. Диригент Карло Рици.
 


24 май: Otello / Verdi - 1887
Отело от Верди с участието на Красимира Стоянова /сопран/ в ролята на Дездемона – запис от Гран Театро дел Личео Барселона през 2006 г. Диригент Антони Рос-Марба.
 
 
 
 
 
 
 

Станете почитател на Класа