Звездата на Холивуд, легендарната Елизабет Тейлор ни напусна

Акцентът на BBC е върху ролята на Тейлър, за създаването на нови модели за поведение на звездите.
Елизабет Тейлър спечели два "Оскара", но много хора я помнят с осемте и брака, лошото здраве и различни зависимости, преживени по много по-публичен начин от всяка друга змаменитост досега.
Сам по себе си животът и е нещо, като филмов сценарий - тя е кино звезда още дете, животът и протича в медиите, тя е личност преследвана от папараците, която дори се преборва с наркотична зависимост.
Елизабет Тейлър, в много отношения определя понятието за съвременна знаменитост -личност, чийто живот извън екрана и на екрана очарова милиони.
"Тя беше една от първите, постигнали харизматичната си популярност, едновременно чрез личния си живот и професионалната си кариера", казва Уилям Ман, биографът на Тейлър.
Една от причините за това е, че нейният личен живот прилича на увлекателен роман. Тя се омъжва осем пъти, два пъти за един и същ човек, като застава за първ път пред олтара на 18-годишна възраст. На 26 години, Тейлър е вече вдовица.
"Хората днес биха направили всичко, за да привлекат вниманието на медиите", казва Ман „А тя се радваше на максимално внимание от страна на средствата за масова информация, защото живя живот, който бе очарователен за милиони хора."
Друг модел, който приписват на Тейлър, е капитализирането на нейната популярност и шарм в успешен бизнес. Тя е една от най-високо платените актриси на своето време, договаряйки хладнокръвно хонорар от 1 млн. долара за ролята и в "Клеопатра”, както и дял от печалбата от филма. В наше време, това е модел на поведение за много знаменитости.

Нюхът за бизнес на Тейлор надхвърля Холивуд. Създавайки собствена линия за бижута и успешна гама парфюми, тя става пионер в маркетинга на търговска марка, която носи името на звездата.  Много знаменитости,  например Дженифър Лопес, Парис Хилтън и Бритни Спиърс, вече имат собствени търговски марки.

Елизабет Тейлър ще се запомни и с желанието да използва своето обаяние и популярност за хуманитарни цели. През 1980, след като приятелят и Рок Хъдсън умира, тя е една от първите известни личности, която започва говори открито за СПИН. Хуманитарната й дейност беше отличена със специален "Оскар" през 1993 година.
Елизабет Тейлър е носителка на две награди "Оскар" - за ролите й в "Батърфийлд 8" и "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

Станете почитател на Класа