“Златна мартеница”

Петър ПЛАМЕНОВ

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Мартеницата е символ на пролетта, на възобновяващия се живот и на неповторимостта на Българския дух, може би заради това и сдружението “Произведено в България” избира нейния символ за емблема на своите отличия, давани за поощряване на българските производители и икономическите иновации, въедени и осъществени от българи. Престижната награда “Златна мартеница” се дава за седемнадесети път на наши фирми и банки от Съюз “Произведено в България” за успехи в бизнеса.
През 2011 българската фирма “Мусала софт” заслужии “Златна мартеница” за цялостен принос в развитието на ИТ сектора. “Мусала софт” е създадена през 2000 г. и има 186 служители.
Приз за икономическо коопериране през 2010 г. пък грабва компанията “Сентилион”, която ще реализира инвестиционен проект от 16 млн. лв. за производство на електронни модули. БНП Париба “Лични финанси” е отличена в категорията финансова институция. “Златна мартеница” се дава и за стабилната кредитна политика на банката към бизнеса. Отпуснатите кредити през 2010 г., включително към малки и средни предприятия, са в размер на 1 млрд. лева. БНТ също е наградена като медиен партньор, заради отразяването на проблемите на производителите.
Наградите се връчваха лично от г-н Трайчо Трайчев – министър на икономиката и енергетиката и туризма. На събитието присъстваха представители на дипломатическия и бизнес елит на България. Организаторите уреждат този път награждаването да бъде съпътствано от богата дегустация на вина и деликатеси от български производители, доказващи българския вкус и качество.



Наградата “Златна мартеница” е учредена през 1995 от сдружението с идеална цел Съюз “Произведено в България” с цел подпомагане съживяването на българските производства и услуги и повишаване на тяхната конкурентоспособност както в страната, така и на световния пазар. Наградата се връчва ежегодно на организации, фирми и личности. Церемонията по връчването на наградите се провежда всяка година на Първи март в НДК. Финансирането на наградата “Златна мартеница” става със средства на Съюз “Произведено в България”. Управителният съвет на Съюз “Произведено в България” определя комисия, която посочва носителите. Няма ограничения за кандидатстването за наградата “Златна мартеница”. Наградата е регистрирана в Патентно ведомство на Република България , а автор на приза е небезизвестния художник Евгени Нешев. От 14-каратово злато е направен червеният пискюл на мартеницата, а белият е от чисто сребро, проба 999.

Отделните раздели и критериите за присъждането й са:

1. “Златна мартеница” за български организации и фирми за техния принос в повишаване на производителността и качеството или предоставяне на първокласни услуги;
2. “Златна мартеница” за икономическо коопериране и производство на територията на България, предоставена изключително на чуждестранни инвеститори;
3. “Златна мартеница” за средство за масово осведомяване - екип или отделен журналист с принос за осъществяване на целите на Съюз “Произведено в България”;
4. “Златна мартеница” за финансов институт, провеждащ най-благоприятна кредитна политика спрямо българските производители.
 
 Министърът на икономиката Трайчо Трайков и Христо Друмев, директор на НДК

Станете почитател на Класа