Кралят умря, да живее кралят!


Мария ИЛИЕВА - Маша

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 
С огромна радост и вътрешно удовлетворение наблюдавах как салона на зала 1 на НДК се пълни с хора жадуващи да гледат балет! Ето, толкова пъти откровено са ми казвали: ”Не разбирам от балет, защо тогава да го гледам!?” - е, и аз не разбирам от футбол, но гледам важни мачове и даже ги коментирам! Така че изводът е следния: когато нещо е хубаво, изпълнителите качествени и на  високо професионално ниво, тогава не е нужно да си разбирач за да се потопиш в атмосферата на събитието. 


 
И така събитието – 25 ноември, „Кралете на слънцето”- зала 1 на НДК, 19.00 часа.
За това ние бяхме информирани седмици преди това от пресата, електронните медии, улични реклами. Световноизвестния хореограф Никита Дмитриев, който за съжаление никой от нас, професионалистите не беше чувал никога ( все пак в епохата на информатиката можеше да се прокрадне някоя друга информацийка) представи „великия спектакъл” – невиждан до сега у нас!
До кога ли ще се учудвам на търпението на българина (и аз съм в тази група)? Мойте адмирации към колегите на сцената – те бяха прекрасни професионалисти! Но се оказа че и от хубавите продукти не винаги става хубава гозба!


 
Вероятно организаторите не са запознати, че за разлика от рок-концертите, признак на лош вкус е да започваш оперно, театрално или балетно представление с повече от 10 минути закъснение. Не ми се говори за речите, които се изнесоха пред вече изнервената публика, а „превода в ефир” стана един вид забавление. Програми не се продаваха, а и никой не сети да информира публиката кой танцува, кой е хореографа, чия е музиката.

За самия спектакъл искам само да отбележа със съжаление, че изглеждаше скалъпен набързо, осветлението сякаш се правеше на момента, а програмата се състоеше от доволно еднообразни номера. И, за да не продължавам нататък с отрицателните характеристики, ще цитирам един български политик: „Българино, до кога ще позволяваш да те мамят?”. Да, в периода на финансова криза едни са лъгани с елитно изкуство, други с евтини банани, а къде остана стойностното....
 
Кралят слънце си одиде, а ние с нетърпение очакваме нов „супер продукт” от „велики” никому неизвестни майстори, който отново ще ни примамват с лъскави заглавия и натрапваща се реклама! До нови срещи...
 

Станете почитател на Класа