Държавата ще може да ни следи в интернет

Депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Законът беше подкрепен с 97 гласа „за”, 72 гласа „против” и 6 „въздържали се”. Мая Манолова от Коалиция за България поиска прегласуване, след което законопроектът бе приет за втори път със 100 гласа „за”, 74 гласа „против” и 5 гласа „въздържали се”. Промените бяха приети с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Атака”. Текстовете в закона бяха оспорвани от опозицията и Синята коалиция заради възможностите да се следи личната кореспонденция в интернет и телефонните обаждания на всички граждани.
„Важно е да имаме информацията в реално време. Развържете ни малко ръцете, за да имаме инструментариума да работим“, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при обсъждането на промените в парламента.
Депутатите от парламентарната група на Коалиция за България обявиха, че инициират подписка срещу следенето в интернет. Крайната цел на инициативата е да се съберат 100 хиляди подписа на хора, които „не искат да живеят в реален „Биг брадър“, срещу 100 депутатски гласа“. Христо Бисеров от ДПС пък прогнозира, че в този си вид ЗЕС ще бъде оборен пред Конституционния съд.



Приеха Закона за съдебната власт
Депутатите приеха на второ четене вчера промените в Закона за съдебната власт. С промените се предвижда дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност да се налага на изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС) в случаите на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Станете почитател на Класа