Цветанов: Приемаме един или двама затворници от Гуантанамо

Един или двама затворници от Гуантанамо ще приеме българската държава. Това каза вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след съвместно заседание на вътрешната и външната комисия в парламента. Вътрешният министър уточни, че ще бъде създадена работна междуведомствена група, за да се видят всички възможни детайли около приемането на затворници от центъра за терористи, който предстои да бъде закрит. Цветанов допълни, че работната група ще бъде назначена от премиера Бойко Борисов в близките дни. „В нея ще участват представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС, Министерството на правосъдието и други“, каза Цветанов. „Ще направим така, че рискът да бъде най-минимален. Те са със статут на задържани лица, към които няма повдигнати обвинения“, допълни вътрешният министър. Той съобщи, че българското правителство ще постави условие само да избере кои точно затворници да дойдат тук.
„Засега гледам позитивно на консултациите, които вървят“, коментира вчера президентът Георги Първанов. На въпрос дали като върховен главнокомандващ смята, че е редно да приемем затворници от Гуантанамо, президентът заяви: „Когато този въпрос опре до върховния главнокомандващ, ще отговоря и на него.”


САЩ купуват затвор в Илинойс

Американският президент Барак Обама е наредил на федералното правителство да закупи от властите в щата Илинойс затвор, където да бъдат прехвърлени част от затворниците, намиращи се във военната база Гуантанамо, съобщи Би Би Си. Очаква се в затвора „Томсън“ да бъдат преместени между 35 и 90 затворници. Някои от останалите над 200 задържани ще бъдат изпратени зад граница, докато други могат да бъдат съдени от военни съдилища в САЩ.
Очаква се общо 15 държави от ЕС да приемат затворници, преди центърът за задържане на терористи да бъде закрит. Италия вече посрещна двама тунизийци, Франция - един алжирец, а Унгария - един палестинец. Великобритания, Ирландия, Португалия и Испания отговориха положително на молбата на САЩ за приемане на задържани от базата в Куба.

Станете почитател на Класа