Елена Йончева: Надявам се партиите на мира да са мнозинство в следващия Европейски парламент

Елена Йончева: Надявам се партиите на мира да са мнозинство в следващия Европейски парламент
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.04.2024
  • Сподели:

Европа ще престане да бъде разграден двор по отношение на миграцията. Сега в ЕС влизат безконтролно хора, които твърдят, че бягат от конфликти и преследване, но ние не знаем дали това е така.

 

 

 

С новия Пакт за миграцията, приет от Европейския парламент (ЕП) в сряда, ще се намери начин да се реши проблемът с нелегалната миграция. Държавите на първа линия като България, няма да поемат тежестта да се справят с пристигащите мигранти. Това каза евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. Тя води преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по законодателния пакет.

С Пакта, който се състои от няколко регламента и директиви, ще бъде заменен сегашния Дъблински регламент, според който отговорна за мигрантите в ЕС е първата държава членка, до която те достигнат. Отговорността вече ще се определя от конкретни критерии, а не от географското разположение на страните. При натиск, не по-малко от 30 000 лица, които са получили закрила, всяка година ще бъдат разпределяни между страните от Съюза. В по-тежки ситуации няма да има ограничение на броя на хората, които ще се преразпределят. 

Видяхте реакциите от сряда на министри в Гърция и Италия, които приветстваха промените. Това е така, защото те са в полза на държавите на първа линия, каза Елена Йончева. Тя напомни, че преговорите за реформа в миграционната политика на ЕС се водят от осем години и бяха изключително тежки. Държавите, които се намират във вътрешността на Съюза са изложени на по-малък риск. За тях е по-удобно да настояват да остане в сила действащият Дъблински регламент. Това обаче не е справедливо, коментира още евродепутатът. 

Елена Йончева открои и други важни промени, част от Пакта – намиране на механизъм за намаляване на безконтролната миграция. Сега в ЕС влизат лица, за които не знаем дори от кои държави идват, дали са криминално проявени, част ли са от терористична групировка, дали представляват риск за сигурността на европейските държави. Досега нямаше и ясен механизъм, достатъчно бърз и ефективен, по който мигрантите, които не отговорят на условията за закрила, да бъдат връщани. С новото законодателство се въвежда принципът на сигурните държави. Ще бъде съставен списък с държави, в които мигрантите ще бъдат връщани, ако ЕС ги приема за сигурни, например като Египет и Мароко, и редица други. В някои страни ще бъдат определени и сигурни региони. 

Пактът ще влезе в сила след две години, като за това време на държавите на първа линия ще бъдат предоставени 2 млрд. евро, за да се подготвят. В следващия мандат на Европейския парламент се очаква да се приеме и законодателство, с което да се въведат по-строги механизми за борба с каналджиите. 

Елена Йончева отбеляза съпротивата срещу Пакта от страна на крайната левица и зелените в Европейския парламент, както и от страна на крайно десните. Едните смятат, че ще се нарушават човешки права, а другите – че законодателството няма да реши проблемите. Пактът е добра основа, която ще намали безконтролната миграция, друг е въпросът как ще се прилага, заяви тя. 

Миграцията най-вероятно ще бъде една от темите в предизборната кампания за европейския вот. Най-важната тема, обаче, е темата за милитаризацията, каза Елена Йончева. Тя посочи невъзможността на Европа да спре войната, липсата на капацитет да се предложат инициативи за това. Виждаме инициативи от Турция, от Швецария, даже папата излиза с позиция. Ние говорим само за милитаризация на Европа, а не за мир. Няма дискусии, а в същото време цените на стоките се увеличават, инфлацията нараства и хората лично усещат ефекта от войната, заяви Елена Йончева.  

Според нея в следващия състав на Европейския парламент ще има много малък спад в двете основни политически групи – на Европейската народна партия и на социалистите и демократите, и вероятно увеличение на крайната левица и десница. Лично аз се надявам партиите на мира – тези, които се опитват да търсят политическо решение, предлагат инициативи за решаване на този конфликт - техните гласове да бъдат мнозинство в Европейския парламент. Това е много важно, защото ЕП е много висока трибуна, която може да промени политиката на Брюксел, коментира Елена Йончева. 

Попитана дали ще участва на европейските избори, тя каза, че винаги е имала кауза – и като журналист, и в политиката. Аз не мога да кажа, че съм само политик. Винаги съм била журналист, винаги съм имала гражданска позиция. Ако намеря политическа платформа, с която мога да защитавам каузата си и да се боря за нея - да, ще участвам, обяви Елена Йончева. 
Смята ли, че са отишли напразно усилията в последните години – на всички, които искаха в България да има върховенство на правото, нормално действащи институции? На пръв прочит е така. За какво бяха всички тези усилия в последните пет години в мониторинговата група, в комисията за правосъдието и гражданските свободи? Знаете, че по моя инициатива беше гласувана резолюция на ЕП за България – много важен документ, с който Брюксел признава, че в България има проблеми и трябва по-активно да се намеси, за да помогне. По това време в България имаше протести. Сякаш тази енергия, това желание за промяна, го пропиляхме. Но струва ми се, че всички тези действия ни помогнаха да натрупаме опит като граждани и възможност за по-обективна оценка, каза тя.

Станете почитател на Класа