След 8 часа дебати: Депутатите приеха на второ четене промените в НК

След 8 часа дебати: Депутатите приеха на второ четене промените в НК

Парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс след дебати, продължило над осем часа и половина.

 

 

 

След повече от 8 часа дебати по промените в Наказателния кодекс започна обсъждането на най-горещата тема - завишаване на наказанията за причинителите на катастрофи по пътищата.

Част от предложенията предвиждат от 5 до 20 години затвор за лица, причинили смърт на един или повече души, при шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 2 промила. Същото важи за шофиране след употреба на наркотични вещества, при превишена скорост над 50 км/ч или шофиране без свидетелство за управление. С промените се предвижда и отнемане на моторното превозно средство.

Други поправки в НК предвиждат лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 2000 лв при отказ за извършване на проверка за алкохол и наркотици, и лицето има и предишни такива деяния. Предвиждат се и солени наказания за преминаване на червен светофар.

Ето част от дебатите в пленарната зала:

"Искам да заема една обща позиция, но си помислих, че скоро ще се навършат 40 г. откакто се занимавам с наказателно право. Да припомня нещо от университета. Важно е да се знае, че при борбата с престъпността е важен принципът на неотвратимост. Което означава, че обществото трябва да е наясно, че когато е извършено престъпление, деецът ще бъда застигнат и наказан от закона. Това е генералната превенция.

Повишаване границите на наказанията не вършат работа, ако не бъдат застигнати извършителите на престъпленията по принцип. На година в България няколко стотин човешки живота се губят в катастрофи, но причините са комплексни. През последните години , много често при тежки ПТП- та се установява алкохол, наркотици. Нека да видим тези наркотици как стигат масово до хората. За това говоря, темата и причините са комплексни. Завишаването на наказанията се прави по популистични нотки. Друг проблем е контролът по пътищата. Това, което се случва с превишаването, драстично на скоростта е защото няма контрол по пътищата и санкционирането. И е важно какъв вид санкции се налагат“, смята Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

"Прав е г-н Атанасов. Увеличаването на наказанията не е превенция. Един човек, причинил смърт на пътя, едва ли ще изпита радост, ако лежи 3 или 6 години. Проблемът е комплексен. И как наркотиците отиват при водачите? За повечето ПТП-та причината не е превишената скорост, тя е само 1% . Причината е лошата пътна инфраструктура. Пример е поставянето на колчета в Кресненското дефиле от Гроздан Караджов като министър на МРРБ и нямаше катастрофи и смъртни случаи. Това са неща, които с превенция ще намалят катастрофите, защото е най-лесно да кажем, шофьорът е карал бързо или с алкохол или опиати. А пипането с голямата тояга .. Ами всеки може да попадне в такава ситуация... И да гласуваме 10 години затвор, това противоречи на всякакъв здрав разум“, коментира Тошко Йорданов, ИТН.

Халил Летифов, ДПС: “По- важното е да има справедливост. По- важното е тези престъпления да не останат ненаказани. Но късата памет ни пречи да решим този въпрос. Да ви припомня трагедията в Своге. Огромни дебати. Завишихме наказанията тогава. Създадохме Агенция по пътна безопасност и сега отново си говорим за случаи като "Сливница" и "Черни връх". Статистиката показва, че и тук сме на първо място в ЕС по смъртност от пътен травматизъм. Да не работим на парче. Да. Ще увеличим наказанията, но ще оставим в забвение проблемите, които съществуват . От елементарното обучение за пътна безопасност в училищата, където се неглижира . Имаме 4 предложени закона, които чакат Закона за движението по пътищата. Ще влезем в омагьосан кръг. Правим промяна на промяната , на промяната. Над 100 са помните в Закона за движение по пътищата. Не правим нищо да отпушим трафика, да намалим разпространението на опиати. Тук дебатът е да дадем справедливост на жертвите на пътя".

"Слушам дискусията. Изказват се юристи преподаватели. Не съм юрист или преподавател, но от 10 години тази тема е в ежедневието ми. Когато 700 души на година загиват по непредпазливост и само няколко десетки от умишлено убийство, мисля че няма как да сравняват тези неща . Всички тук говориха за млади, за възрастни водачи, полигони и курсове. А тук говорим за определени текстове. Когато се качиш с над 2 промила алкохол, убиваш повече от двама, не един човек а повече и правиш масово убийство и да кажем, да бъде по-малко наказанието от това за умишлено убийство?! Или се дрогираш и се качваш в колата и не знаеш къде с намираш. В това състояние ти не управляваш автомобила, а чакаш да срещнеш някой или да убиеш или да се самоубиеш. Хората затова искат справедливост. Един наркоман се качва и убива трима души и получава 3 години присъда. Трябва да вземем някакви мерки. Затова са и нашите предложения - тежки мерки, с конфискуване на автомобила и като изпия алкохол над 2 промила може да отида за 20 години в затвора. Това е превенция", посочи Георги Свиленски.

Станете почитател на Класа