ПП-ДБ предлага кабинет от политици експерти

ПП-ДБ предлага кабинет от политици експерти
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.04.2023
  • Сподели:

Ако се стигне до връчване на втория мандат, коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложи кабинет от политици експерти, какъвто е например акад. Николай Денков. Това каза в интервю за БНР съпредседателят на ПП Асен Василев.

 

 

До връчване на мандата на втората политическа сила в 49-ото Народно събрание (НС) ще се стигне, ако първата - ГЕРБ, не предложи състав на правителство в 7-дневен срок, след като президентът Румен Радев й връчи мандата.

В събота Росен Желязков от ГЕРБ каза, че партията му е готова да не предложи кабинет с първия мандат, ако ПП-ДБ каже, че с нейния мандат може да сформира мнозинство.

След последните парламентарни избори на 2 април ГЕРБ влезе в парламента с най-много депутати - 69. ПП-ДБ е втора политическа сила с 64 депутати. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

Ако се стигне до втори мандат, ПП-ДБ ще търси подкрепя от абсолютно всички партии, повтори Василев.

"Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата", добави той.

Попитан дали има предвид политически обвързани експерти, или политици и експерти, които не са обвързани с политиката, Василев даде за пример акад. Николай Денков от ПП, който е химик и бивш министър на образованието.

"Да ви попитам, за вас акад. Денков експерт ли е или политик? Ей такива хора ще търсим", каза Василев.

 

"Драматични различия" с ГЕРБ

 

В неделя Асен Василев отново каза, че ПП - ДБ остава твърдо на позицията си да не подкрепя мандата на ГЕРБ, както и правителство, кадрувано от лидера на партията Бойко Борисов.

Същото повтори в неделя и Атанас Атанасов от ДБ пред БНТ. В предаването по телефона се включи Тома Биков от ГЕРБ и каза, че ако нейният мандат не бъде подкрепен от обединението, и те няма да подкрепят втория.

"С ГЕРБ имаме дълбоко различие как да се управлява държавата", каза Василев и даде за пример забраната за внос на украински продукти, което води до повишаване на цените на хляба, брашното и олиото на вътрешния пазар.

"Данните от последната седмица показват, че цените на едро се вдигнаха. И не се изисква дълбока мисъл, за да знаеш, че когато забраниш вноса на по-евтин продукт, цената на пазара ще се вдигне. И това, спекулативно или не, ще бъде използвано", каза Василев.

По думите му това са "драматични различия" с ГЕРБ как да се управлява държавата - по латиноамерикански или по европейски образец.

"В европейския тип икономика ти мислиш за всички потребители на пазара. В латиноамериканския тип икономика ти мислиш за едни 100 форми, които не са успели на пазарен принцип да си реализират зърното и сега искат целият народ да им плати масрафа", каза Асен Василев.

Станете почитател на Класа