Станишев падна от мотора, подкара го Елена Йончева

БСП се раздели във вота си между двамата. Популярната журналистка ще води евролистата на партията, шансовете на лидера на ПЕС да попадне в нея намаляват

 

 

Журналистката Елена Йончева ще води листата на БСП за европейските избори през май. Националният съвет на партията я предпочете пред председателя на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, с когото Йончева имаше 15-годишно съвместно съжителство.

След тайно гласуване сегашната депутатка в българския парламент получи 95 гласа (55%), лидерът на ПЕС – 75 (44%), а две бюлетини са били недействителни.

В началото на днешния пленум Станишев предложил, а Йончева го подкрепила, първото и второто място в листата да се гласуват заедно.  Журналистката заявила, че не иска на излизане от залата да отговаря на въпроси дали левицата е разединена, а Станишев пожелал всеки от двамата – независимо дали е на първо или на второ място, да се яви на обща пресконференция заедно с ръководството. Това обаче им било отказано, тъй като в дневния ред фигурирала точка за избор само на водач. Думите на бившия премиер пък се тълкуват като намек, че е склонен да заеме и второ място в листата, но нищо по-малко. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче дала да се разбере, че е против присъствието му в листата въобще като е заявила, че има и много други кандидати, достойни за второто място.

 

Усмивки от старите ленти: Сергей Станишев с прословутото си рокерско яке пред централата на БСП, 2002 г. Днес ролите се смениха. Снимка: dariknews

 

„Политиците на статуквото направиха грешки, допуснаха безпринципни съюзи, загърбиха интересите на хората. Късогледството на системните партии и липсата на лидерство родиха опасни крайни популистки и националистически идеи и движения. Крайният либерализъм роди крайния национализъм. В тази сложна среда ние трябва да възстановим изконните ценности на Европа – социална справедливост, солидарност, свобода, равни права и възможности и достойнство за всички европейски граждани“, заявила в началото на пленума Корнелия Нинова. Според нея, от борбата с корупцията зависят икономиката, доходите, битката с неравенствата, справедливостта – всичко, на което БСП залагала в своята „Визия за България“ и „Визия за Европа“, а Елена Йончева се е утвърдила като лице на тази битка.

БСП реши, че Станишев не е достоен да води листата ѝ за евровота (а вероятно и въобще да бъде нейн евродепутат) само няколко месеца, след като единодушно го номинира за трети мандат начело на евросоциалистите. Още тогава обаче пролича напрежение, след като Нинова се отказа да участва в работата на конгреса на ПЕС в Лисабон.

 

0a

 

Цялата вътрешна кампания в БСП по номинациите на кандидати протече като сблъсък между противници и привърженици на лидера на ПЕС. Основната критика срещу него беше поднасяна не от леви, а от консервативни позиции. Противопоставянето, тръгнало от социалните мрежи и медии, се пренесе и на заседанията на общински конференции, където членове на партията заклеймяваха бившия си лидер, но не заради въведения от него плосък данък през 2008 г., не заради социал-либералните му коалиции в управлението на страната, в които соцпартията загуби идентичност, не и заради скандалното назначаване на олигарха Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г., а главно заради това, че е привърженик на т.нар. Истанбулска конвенция, която разбивала традиционните български ценности.

Последен залп срещу лидера на ПЕС пред днешния пленум отправи неформалният лидер на софийската организация на БСП Румен Овчаров, който заяви пред БНТ – „Колко избори трябва да загубим със Станишев, че да разберем, че с него не можем да потстигнем успех?“. Той изрази надежда „омразата в БСП да не стигне до такива размери, че заради желанието на някои да провалят Корнелия Нинова, да провалят и самата партия“. Самият Станишев пък попитал в залата на какви избори отива БСП, ако половината излязат от пленума с чувството на победители, а другите си тръгнат, затаили реваншизъм и не се включат в кампанията, чакайки ръководството да се издъни, за да поискат оставката му.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа